top of page

12 verschillen tussen de mindset van rijke en arme mensen


Mocht je het nog niet eerder gehoord hebben: rijk zijn gaat niet alleen om geld. Het gaat over veel meer dan dat. Welzijn, overvloed, tijd hebben, ruimte, succes en de juiste mentaliteit.

Er zijn absoluut sociale factoren die bijdragen aan armoede, maar een rijke versus een arme mentaliteit is de meest rechte weg naar overvloed ongeacht waar je wieg heeft gestaan.


Er zijn arme mensen en minderbedeelden die een overvloeds-mindset hebben, en toch financieel arm zijn door plotseling veranderende omstandigheden, zoals een scheiding, ontslag of ziekte. En er zijn veel trustfund babies (#nepobabies) & grachtengordel-kids met een schaarste-mentaliteit.


Een simpele verandering in de manier van denken kan je al helpen richting die felbegeerde vrijheid en rijkdom. Ik deel in dit artikel twaalf overvloedige en rijke mentaliteits manieren die alle 12 de moeite van het aanmeten waard zijn:


1. Vindingrijkheid

Iemand met de een ‘rijke’ mindset begrijpt dat geld op straat ligt. Letterlijk: kijk maar eens op straat! Als je goed om je heen kijkt, je voelsprieten uit hebt staan in de wereld, weet waar mensen behoefte aan hebben, meebeweegt met de tijd en durft kansen te grijpen, dan ligt er geld op iedere hoek van de straat. Hij of zij die vindingrijk is dan ook altijd op zoek naar kansen.

Iemand met een schaarste-mentaliteit is meer gericht op de missers en de schande van de wereld en huilt mee met alles wat er verkeerd, slecht en onrechtvaardig is.


2. Pak je momentum

Rijke ‘mentalists’ proberen hun tijd, middelen en energie te besteden aan werk dat zich blijft terugbetalen. Een rijke mentaliteit heeft alles te maken met het laten draaien van een vliegwiel. Momentum opbouwen. Systemen creëren die op zichzelf waarde blijven genereren. Ik noem het machines creëren. Je bouwt een machine, dat kost in het begin even tijd en energie, maar als de machine eenmaal draait dan hoef je er alleen maar twee keer per jaar een beetje olie bij te doen. Zoals investeren in een vakantiewoning of een slimme belegging.

Bij een arme mindset draait alles om instant rendement of de kick op korte termijn. Tijd ruilen voor euro’s. Middelen die worden geïnvesteerd zonder onmiddellijk rendement, zijn verspilde middelen. Zo zie ik het.


3. Risico versus beloning

Iemand met een rijke mentaliteit is bereid om onmiddellijk middelen te investeren met schijnbaar geen beloning, of geen directe beloning. Niet alles heeft een duidelijk pad naar winstgevendheid. Je moet een gok wagen en het proberen. Het gaat over risico versus beloning.

Iemand met een arme mindset denkt eerder: ‘Wat heb ik eraan? Waarom zou je geld betalen om naar een event te gaan of een online programma aan te schaffen als je het niet meteen oplevert?’

NB: Je moet bereid zijn om berekende risico's te nemen, want geen enkele beloning die het bespreken waard is, is bereikt zonder risico. Ongemakkelijk zijn is belangrijk, het betekent dat je groeit.


4. Zinvolle relaties

Iemand met een rijke mentaliteit probeert relaties op te bouwen die gebaseerd zijn op vertrouwen, sympathie, gedeelde waarden en wederzijds respect. Mensen met een rijke mentaliteit helpen anderen en cultiveren relaties zonder iets terug te verwachten.

Iemand met een schaarste-mindset denkt ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’. Of: ‘Oog om oog, tand om tand’ en is op zoek naar voorwaardelijke vriendschappen.

NB. Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Check dat eens bij jezelf….. Begin met het maken van nieuwe vrienden met een positieve en rijke mentaliteit.


5. Reputatie

Rijk georiënteerde mensen begrijpen dat reputatie alles is, dat vertrouwen en respect langzaam moeten worden verdiend, door hard bevochten, flinke inspanningen - en dat beiden in een oogwenk verloren kunnen gaan.

Arm georiënteerde mensen denken vaak weg te komen met snel geld verdienen waarmee ze hun integriteit op het spel zetten.


6. Geluk ontmoet kansen

Een rijke ‘mentalist’ weet dat de wereld niet eerlijk is en gaat snel, nederig en praktisch om met de werkelijkheid.

Een arme ‘mentalist’ wordt verteerd door de oneerlijkheid van de wereld en verspilt tijd met klagen.

NB: Always stay humble!


7. Vier het succes van anderen

Mensen met een rijke mentaliteit vieren graag de successen van anderen. Ze omarmen de concurrentie en worden er graag vrienden mee. Je hebt twee keuzes: het succes van een ander afkraken of je laten inspireren door het voorbeeld.

Mensen met een negatieve mentaliteit voelen jaloezie en bitterheid over de successen van anderen. Ze proberen de ander naar beneden te halen door bijvoorbeeld te roddelen en te ‘bashen’.

NB: Er zullen altijd mensen zijn die meer hebben bereikt en het waarschijnlijk beter hebben gedaan dan jij. Zoek een concurrent en maak van hen jouw inspiratie. Leef in nederigheid en dankbaarheid en je zult enorm worden beloond.

"Verander de manier waarop je naar dingen kijkt en de dingen waar je naar kijkt, veranderen" - Wayne Dyer


8. Mentor Mindset

Mensen met een overvloeds-mindset begrijpen dat je nooit alles kan weten en dat er van iedereen iets kan worden geleerd. ‘Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet’ is een bekend gezegde dat ik iedere dag predik voor mezelf.

Mensen met een schaarste-mindset houden zichzelf voor de gek door te geloven dat zij alles al weten, en dat mensen met een andere mening ongelijk hebben zelfs zonder hen aan te horen.

NB. Sta jezelf toe om een ​​breed, goed geïnformeerd perspectief op te bouwen en sta jezelf toe van gedachten te veranderen. De meest verafgoodden in de geschiedenis zijn stuk voor stuk niet bang gebleken om hun mening te veranderen op basis van nieuwe informatie.


9. Je kunt niet alles

Rijke mindset-mensen begrijpen dat je niet alles kan en dat zelfs al zouden ze het kunnen, het meer en sneller waarde oplevert om je te concentreren op je kernkwaliteiten.

NB. Doe meer van waar je goed in bent. Besteed uit waar een ander goed in is.

Arme mentaliteit-mensen houden zichzelf voor de gek door te denken dat ze alles zelf kunnen zolang ze maar hard genoeg werkt.

NB: Het is niet harder werken maar smarter werken


10. Concurrentie omarmen

Iemand met een rijke mentaliteit omarmt de concurrentie. ‘Concurrentie houd je scherp’: denkt zo iemand.

Iemand met een arme mentaliteit wordt ontmoedigd door concurrentie. Hij/zij klaagt: ‘er is geen ruimte voor mij, er zijn al zoveel coaches, trainers of VA’s’ of ‘ze gaan me duidelijk inhalen, ik kan net zo goed nu stoppen’.

NB: Lady Gaga bestond al voor Taylor Swift en de een vormt geen belemmering voor het succes of de potentiële groei van de ander. Er is voor iedereen een stukje van de taart. De eerste stap is OPSTAAN en je ZICHTBAAR maken. Er is ruimte voor iedereen die maar WIL.


11. Weet wanneer je moet stoppen

Mensen met een rijke mindset stoppen strategisch. Zij stoppen wanneer ze zich realiseren dat de potentiële voordelen óf onbereikbaar zijn met de huidige middelen en omstandigheden óf de pijn, tijd en energie van al het werk niet waard zijn.

Een arme geest geeft op als reactie op tegenslag en kortstondig ongemak.

NB: Wees je bewust van je primaire reacties en emoties. Ze kunnen je meer kosten dan je lief is. Ruzie met de baas betekent niet dat je ontslag moet nemen. Het zou wel eens een opening naar een goed gesprek kunnen zijn.


12. Je bent nooit klaar

Iemand met een rijke mindset begrijpt dat het leven wordt bepaald door uitdagingen en leren. Dat je nooit ‘klaar’ bent. Het ware succes en geluk is de weg, niet de bestemming.

Iemand met een beroerde mentaliteit gelooft dat hij/zij op een dag met pensioen gaat, achterover leunt en lekker niks doet. Dat al het werk gewoon 'contributie' is op weg naar een leven vol vrije tijd. Ironisch genoeg is dit het soort mentaliteit dat de ambitie onderdrukt en de drive die nodig is om ooit op het punt te komen dat je zelf kan kiezen hoe je je leven leeft. Inclusief een gevoel van vervulling, succes en rijkdom.

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page