top of page

4 tips om je financiële thermostaat te verhogen

Bijgewerkt op: 9 okt. 2023

Het begrip ‘financiële thermostaat’ is een begrip uit de wereld van persoonlijke financiën en vermogensopbouw. Het verwijst naar het idee dat mensen een mentaal instelpunt hebben voor hun financiële comfortniveau. Hun gedrag en gedachten worden vaak gestuurd door dit instelpunt.


Volgens T. Harv Eker, auteur van het boek ‘Secrets of the Millionaire Mind’, is de financiële thermostaat de sleutel tot het begrijpen waarom sommige mensen in staat zijn rijk te worden en te blijven terwijl anderen steeds maar weer lijken te worstelen. Iedereen heeft een eigen financiële thermostaat die het niveau van financieel succes bepaalt. Om financiële vrijheid en overvloed te bereiken zal je je financiële thermostaat moeten verhogen.


TUNE UP THAT THING!


4 tips om je financiële thermostaat te verhogen


1. Ontwikkel een overvloed-mindset:

Dit omvat het aannemen van een positieve houding ten opzichte van geld en overvloed naast het geloven dat je het verdient om financieel succesvol te zijn. Het groeien van een schaarste naar een money mindset van overvloed beschrijf ik in mijn boek Geldgeheim.


2. Word je bewust van je beperkende overtuigingen: Veel mensen hebben onbewuste overtuigingen over geld en rijkdom die financieel destructief zijn. Dit kunnen overtuigingen zijn als ‘geld is de bron van alle kwaad’, ‘geld maakt niet gelukkig’ of ‘rijke mensen zijn hebzuchtig’. Om je financiële thermostaat te verhogen, moet je deze beperkende overtuigingen herkennen en erkennen om ze te kunnen ombuigen naar nieuwe, meer vruchtbare overtuigingen. Vaak ben je je niet bewust van de emotionele en mentale triggers die je portemonnee leeg houden. In mijn werk als Geldpsycholoog diepen we deze diepgewortelde financiële programmeringen in jouzelf en/of je familiesysteem samen op om ze vervolgens opnieuw te programmeren naar overvloed. Hier hoef je niet voor te praten of goed te zijn in wiskunde...


3. Stel duidelijke financiële doelen: Zonder duidelijke doelen kan het moeilijk zijn om te weten welke stappen je moet nemen om financieel succes te bereiken. Het beste kun je specifieke, meetbare doelen stellen voor je financiën en in actie komen om ze te bereiken. Daarvoor heb ik mijn Money Journal gemaakt, om je mentale, emotionele én financiële vorderingen dagelijks bij te kunnen houden.


4. Onderneem consequente actie: Het verhogen van je financiële thermostaat vereist consistente inspanning en actie. Dit kan inhouden dat je stappen onderneemt om je inkomen te verhogen, je uitgaven te verlagen of te investeren in jezelf of iets anders. Net waar je verlangens, doelen en dromen liggen.


Door deze strategieën kun je je financiële thermostaat stapsgewijs verhogen – bijvoorbeeld door steeds je omzetdoel iets te verhogen als je een eigen bedrijf hebt - en meer financieel succes bereiken.


Het is echter belangrijk op te merken dat ieders financiële situatie uniek is, dat er geen quick fix is en dat er geen uniforme aanpak is om rijkdom op te bouwen. Door mijn jarenlange ervaring met het werken met mensen en geld weet ik inmiddels op zeker dat de enige methode naar echte (financiële) vrijheid van binnen naar buiten verloopt. Alle financiële goeroes zullen dit beamen. Zoals schrijver van Rich Dad Poor Dad Robert Kiyosaki zegt:


‘If you want to transform your wallet from poor to rich you have to transform your spirit from poor to rich first’


Of Eckart Tolle , die zegt: ‘If you change the inside the outside will fall into place’


De financiële thermostaat is dus het mentale mechanisme dat bepaalt hoeveel geld iemand kan verdienen, behouden en laten groeien. Het is mijn werk om jouw thermostaat flink op te tunen naar overvloed. Dit lukt je niet over-night (bummer) maar heeft ook geen jaren nodig. In mijn praktijk trek ik er 3 tot 6 maanden voor uit.


>> Mail me voor een vrijblijvend gesprek over je financiële thermostaatverhoging

info@hannekevanonna.nl


Hoe wordt jouw instelpunt op de thermostaat vastgesteld?


1. Opvoeding:

Onze opvoeding speelt een grote rol bij het bepalen van je financiële thermostaat. Als we opgroeien in een omgeving waar geld een taboe-onderwerp is, waar er altijd een tekort aan geld is of waar we leren dat geld een afgod is bijvoorbeeld, kan dit ons beperken in onze financiële groei en ons leven onbewust stevig saboteren.


2. Familie:

We zijn geboren uit onze ouders. We zijn 50% onze vader en 50% onze moeder. Datgene wat zij van hun ouders leerden, jouw grootouders, dragen zij met zich mee en geven ze ongewild en onbewust aan jou over. Zo kunnen angst voor verlies uit de oorlog, verkeerd toegeëigend geld, gemaakte schulden, frauduleus handelen, faillissementen en scheidingen in de familielijnen onbewust zwaar op jou en je portemonnee drukken. We kennen allemaal financieel trauma uit de familielijn. Dit kan een rijk leven behoorlijk in de weg zitten. Beter los je het op in dit leven want anders geef je het door aan je kinderen.


3. Omgeving:

De mensen om je heen, je achtergrond, cultuur, gender, opleiding hebben allemaal een grote invloed op ons financiële gedrag. Als we omringd zijn door mensen, statements en/of situaties die negatief zijn over geld en succes, kan dit onze eigen financiële thermostaat beïnvloeden en ons ervan weerhouden om meer te hebben en te houden. Ook wat je op school leert over geld – dat laat meestal flink te wensen over – beïnvloedt jouw relatie met geld voor de rest van je leven.


4. Zelfbeeld:

Ons zelfbeeld speelt ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van de hoogte van onze financiële thermostaat. Als we onszelf zien als iemand die niet succesvol is, of als we geloven dat we niet in staat zijn om veel geld te verdienen, kan dit onze financiële groei beperken. 'Eigenwaarde is financiële waarde': zeg ik dan ook vaak. ‘Als je jezelf niet genoeg vindt ben je bang dat je niet genoeg hebt’.

Het helen van je relatie met geld is belangrijk om een gezonde en evenwichtige financiële toekomst op te bouwen en je thermostaat te kunnen verhogen. Veel mensen hebben emotionele blokkades en onbewuste patronen rondom geld die hun financiële welzijn belemmeren. Dat voelt dan als een onzichtbare rem of noemt de maatschappij het glazen plafond.


Door je bewustzijn te vergroten rondom je financiën, de herkomst van je geldproblemen te begrijpen en te werken aan het transformeren van je onbewuste programmeringen kun je je financiële thermostaat verhogen en veel meer succes hebben op het gebied van geld en financiën.


Check vooral bij me in voor een Financiële Thermostaat verhoging!


In liefde en overvloed,

Hanneke


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page