top of page

Van financiële volwassenheid naar vrijheid

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2023

De weg van transformatie, van verandering, is altijd, bij iedereen dezelfde weg. Ik leerde tijdens een workshop over emoties van Vera Helleman het kenschema. Ik vind dat een heel duidelijke en praktische weergave van hoe wij mensen van ontkenning van een patroon of een probleem naar volwassenheid groeien.


Hanneke van Onna | Financiele vrijheid | Financiele onafhankelijkheid
Hanneke van Onna

1. Niet kennen – Geen idee, all is well.

2. Ontkennen – Wie? Ik? Haha, hoe kom je daar nou bij?!

3. Verkennen – Hoe zit dat eigenlijk bij mij?

4. Herkennen – Hé, daar is het weer!

5. Erkennen – Ja, dat zit in mij, dat ben ik.

6. Bekennen – Ja, dat heb ik! Zal ik je erover vertellen?

7. Aanvaarden – Ja, dat klopt, that’s me.

8. Bewerken – Ik wil…, ik voel me…, ik ga… Doen.

9. Gebruiken – Ik heb ervan geleerd en kan het gebruiken als ik wil.

10. Integratie – Ik voel me goed zoals ik ben, ik sta open voor kansen.


Dit is de weg die iedereen loopt. Financiële rust en voorspoed vereisen financiële volwassenheid. Dat houdt in dat je weet wat je wil in het leven en je bewust bent wat voor rol geld speelt in je leven. Dan kun je geld behandelen met een gevoel van rust, vrijheid en zekerheid. Veel mensen blijven steken in de cirkel van niet kennen en ontkennen. Dat zijn de fases van onschuld en pijn. Dat uit zich bijvoorbeeld in afgunst en jaloezie, schuldgevoel, schaamte of verdriet als een ander het bijvoorbeeld beter doet dan jij. Maar ook als je klem zit in je baan, je gevangen voelt in de economische ratrace of grote weerstand voelt bij belastingzaken, budgetteren, administratie of verzekeringen.

Ken jij je saboterende geldgewoonten?

Boek: The Money Issue 2020

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page