top of page

Geld vult de basisbehoefte die je hebt gemist als kind

Bijgewerkt op: 29 nov. 2023


Toen we klein waren was het de verantwoordelijkheid van onze ouders om te voorzien in onze fysieke en emotionele behoeften. Ideaal gezien waren je ouders een betrouwbare en stabiele bron van liefde, aandacht, zorg en veiligheid.


Gaandeweg, met het ouder worden, werd je zelf verantwoordelijk voor het vervullen van je behoeften, door middel van geld.


Bijna niemand heeft als kind 100% gekregen wat nodig was. Misschien ben je opgevoed door een ouder. Of waren je ouders fysiek wel aanwezig maar emotioneel absent of blijven hangen in hun eigen trauma van vroeger. Misschien hadden ze moeite met voelen en verbinden.


Als je ouders niet voor je konden zorgen op de manier die jij nodig had dan kun je er donderop zeggen dat je opgroeide zonder te weten hoe het is om je goed, gezond, gezien, geliefd en heel te voelen, fysiek, mentaal en emotioneel.


Als je nooit geleerd hebt om goed voor jezelf te zorgen hoe kan je dan verwachten dat je dat nu wel doet? En dit verklaart ook het verlangen dat je ervaart met geld:

- Het verlangen om je veilig te voelen

- Het verlangen om gezien te worden

- Het verlangen om je vrij te voelen

- Het verlangen om erbij te horen

- Het verlangen om je heel te voelen


Geld doet er toe en raakt ons diepste zelf. Het is een oefening in onszelf geven waar we het meest naar verlangen, datgene wat we het meest hebben gemist.


Het helen van je relatie met geld is voor velen de eerste keer dat je beseft dat je diepste verlangen niet zomaar uit het niets komt. Geld is de perfecte leraar om je naar binnen te leiden en je laat zien wat je echt wil en nodig hebt. Het helpt je groeien naar de persoon die je nodig hebt te zijn.


Dus ja, geld is niet zomaar iets. Het raakt alle aspecten van je leven en de diepste delen in jou. Geld heeft de sleutel naar een rijk leven van binnen en van buiten. Het kent uitdagingen en kansen om te groeien. Het brengt je naar de innerlijke wijsheid die je nodig hebt om een heelheid, balans (van geven en nemen) en overvloed.


Laten we eens intunen:

Hoe beïnvloedt de relatie met je ouders je huidige relatie met geld? Bijvoorbeeld:

· Als je je niet veilig voelde in de relatie met je ouders - worstel je nu om je veilig te voelen met geld?

· Als je ouders’ liefde volatiel was - worstel je nu om geld vast te houden?

· Als je je niet gezien voelde door je ouders - heb je dan nu een groot verlangen naar succes, fame en zichtbaarheid?

· Als je veel ‘nee’ hoorde vroeger - loop je in dit leven dan aan tegen dichte deuren

· Kreeg je minder dan je wilde - komt er nu minder geld binnen dan je verlangt

· Als je weinig steun, vertrouwen of support kreeg - begin je niet met behalen van je doelen en dromen omdat je diep van binnen bent geprogrammeerd te denken dat het toch niet voor je is weggelegd?Het gaat om het gevoel wat je hebt bij geld. Dus hoe voelde je je toen je klein was en waar popt datzelfde gevoel op in je relatie met geld?


Geld is zo emotioneel beladen omdat we het gebruiken om te overleven in de wereld.


Meer weten? Kom dan eens langs bij een Geldopstellingendag waar je diep verborgen inzicht opdoet over jouw relatie met geld.

55 weergaven0 opmerkingen
bottom of page