top of page

Geldexpert Hanneke van Onna over nieuwe boek Geldgeheim: simpele stappen om vandaag nog te beginnen'

Bijgewerkt op: 20 apr. 2023

Artikel in LINDA.nl door Bente de Wilde


De vicieuze cirkel van geldproblemen kent geldexpert Hanneke van Onna (50) als geen ander. Zonder een rooie cent lag ze in 2014 huilend op de keukenvloer. Tot ze haar verantwoordelijkheid pakte en veranderde.


Nu, acht jaar later, waardeert zij haar financiële situatie met een dikke acht. Het nieuwe boek ‘Geldgeheim’ deelt haar belangrijkste lessen.


GELDPROBLEMEN

Het is vlak voor de kerst van 2014 als Van Onna wanhopig om zich heen kijkt in haar flatje vol geleende spullen waar ze samen met haar drie kinderen woont. Kan ze deze maand de huur wel betalen? Een opeenstapeling van oncontroleerbare situaties had haar in deze onzekere situatie gebracht: van een faillissement tot een scheiding, een ontslag én opdrachtgevers die haar niet uitbetaalden. Van Onna: “Ik had altijd goede banen gehad, dus het idee dat ik ooit geen geld zou hebben was nooit in me opgekomen.”

Toch is dat de realiteit. Zonder spaargeld, een pensioen, cash of een plan stort ze huilend neer op de keukenvloer. “Ik schaamde me heel erg. Weinig mensen in mijn omgeving wisten ervan. Armoede maakt ongelukkig en ook fysiek voelde ik me slecht.” Tot ze beseft dat niemand anders dan zijzelf deze situatie kan veranderen. “Het is tijd dat ik verantwoordelijkheid ga nemen voor mezelf, m’n leven, m’n kinderen én portemonnee.”


INZICHTEN

Verschillende boeken brengen haar tot belangrijke inzichten. “Voorheen gaf ik veel geld uit aan spullen, maar dat is niets blijvends. Je kunt geld beter uitgeven aan bezittingen waarmee je geld verdient. De weg naar rijkdom is niet het hebben van spullen, maar bezittingen waar geld uit rolt.” Geld dat ze normaalgesproken uitgeeft aan etentjes, nieuwe schoenen of tassen gaat voortaan naar een beleggingsrekening. “Hoe je moet beleggen leer je niet tijdens economie op school, dus hiervoor heb ik advies gevraagd bij een expert. Dat koste een rib uit mijn lijf, maar het zijn de best besteedde euro’s van mijn leven geweest.”


Ook kijkt ze kritisch naar haar relatie met geld. “De sleutel naar rijkdom is niet wát je doet met geld, maar hoe je je voelt over geld en dat leer je in je vroegere jeugd.” Zelf groeit Van Onna op in een gezin waar geld een onbespreekbaar onderwerp is. “Als kind leerde ik: geld is moeilijk, ingewikkeld en mysterieus. Zo heb ik de rest van mijn leven geleefd. Ik vluchtte voor financiële situaties en liet de boekhouding over aan mannen, want wiskunde en cijfers zijn meer ‘hun domein’."


Dat inzicht vormt tegelijkertijd de kern wat Van Onna wil overbrengen aan vrouwen. “Als je jezelf niet genoeg vindt, dan ben je bang niet genoeg te hebben. Terwijl andersom geldt: als je jezelf van waarde acht, ben je in staat waarde te creëren en voel je dat in je portemonnee.” Het nemen van verantwoordelijkheid is hierbij een belangrijke stap. “Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen is nog financieel afhankelijk van hun partner. Dat moet anders. Tegenwoordig is het noodzakelijk om hard(er) te werken al is het twee of drie uurtjes extra in de week.”


HOE TE BEGINNEN?

Het pakken van de verantwoordelijkheid over je financiële situatie begint volgens Van Onna met simpele stappen. “Zorg dat je een spaarrekening hebt die iedere maand wordt aangevuld met tien procent van wat er binnenkomt”, vertelt zij. “Daarvoor moet je wel weten wat er binnenkomt en uitgaat, dus breng dat in kaart.” Pas als je inzicht hebt in je cashflow heb je overzicht en ruimte om een plan te maken, legt ze uit.

Een andere belangrijke tip is het creëren van neveninkomsten. “We leven in een deeleconomie. Verhuur je auto, verhuur een kamer als je er een over hebt in huis, verkoop je kleding, oude babyspullen of deel je kennis. Veel vrouwen doen gratis werk. Voor van alles kan je geld vragen: oppassen, reparatiewerk, upcyclen, noem maar op. Creëer iets waar geld uitkomt.”


Als grote valkuil stipt Van Onna aan om geen geld, tijd en energie in jezelf te steken. Dat zij zelf een dure beleggingsexpert in de arm nam, ziet zij nu nog steeds als een belangrijke stap in haar financiële onafhankelijkheid. “Een investering in jezelf is een investering met het hoogste rendement en de minste risico’s. Dus gá een cursus doen, koop dat boek en neem die coach in de hand.”


‘GELDGEHEIM’

In haar boek deelt Van Onna tien geheime geldlessen. “Dingen die we niet leren van onze ouders, in de maatschappij, op school of uit de media. Bewust of onbewust doe je daar je voordeel mee.”

Het boek ‘Geldgeheim’ verschijnt 17 oktober.

Comentários


bottom of page