top of page

Risico's bij beleggen

Bijgewerkt op: 20 apr. 2023


Hanneke van Onna | Financiele vrijheid | Financiele onafhankelijkheid

Wat is het risico bij beleggen?

Goede vraag, die ik moeilijk kan beantwoorden.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Maar hoe groot, hoeveel, welk percentage? Nee, een cijfer kan ik er niet aan hangen.


- De bank waar je belegt kan omvallen. In 2008 zagen we Lehman Brothers vallen, de DSB bank van Dirk Scheringa, Icesave in IJsland en de Cypriotische banken.

- De broker aan wie je je geld hebt vertrouwt kan er vandoor gaan. Deze horrorverhalen zijn aan de orde van de dag. Helaas.

- Crypto is mega volatiel. Je inleg kan in een dag 30% minder waard zijn. Dat zagen we de afgelopen tijd wel. En overigens in alle jaren. Dus dit is niet nieuw. Crypto kan ook in een dag 40% in waarde stijgen. Dat is de andere kant van die medaille.

- Je aandelen in een bedrijf kunnen plotsklaps halveren in waarde. Dat zagen we in 2000 bij de beursgang van World Online van Nina Brink. Waar mijn vader een fortuin verloor.

- Bedrijven kunnen failliet gaan en mensen kunnen je belazeren.


So far voor wat er mis kan gaan.

Het grootste risico in dit leven, en dat geldt ook voor beleggen, is om NIETS te doen.

Niets doen brengt je NIETS.


Toch kom ik verlamming door angst voor verlies, onwetendheid, valse overtuigingen, weinig support uit omgeving of overall schaarste mentaliteit heel veel tegen in de praktijk.

Ja, iedereen wil passief inkomen maar niet iedereen is daar klaar voor. Of bereid. Niet iedereen heeft een beleggers-mind, of kan deze ontwikkelen. Niet iedereen is willing om in actie te komen naar eigen verlangens.


- Als je gaat beleggen moet je bereid zijn te willen schaken op meerdere borden. Want spreiden is het devies.

- Als je gaat beleggen dan moet je in staat zijn strategische keuzes te maken.

- Als je gaat beleggen moet je kunnen denken en handelen voor jezelf en je niet door de kudde laten mee voeren

- Als je gaat beleggen dan moet je de absolute wil hebben te leren over de monetaire wereld, het financiële stelsel, macro en micro economische modellen.


Dat gezegd hebbende. Als je je herkent in bovenstaande 4 beleggers vereisten, dan ben je klaar om de masterclass van Spaarpot naar financiële vrijheid te volgen!

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page