top of page

Welke overtuiging over geld kreeg jij van je ouders cadeau?

Bijgewerkt op: 24 nov. 2022

De sleutel naar rijkdom in niet zo zeer wat je doet met geld. Of hoe je denkt over geld. De sleutel naar financiële vrijheid is hoe je VOELT over geld. Wat is je relatie met geld. En dat leer je in je vroege jeugd. Thuis bij je ouders.

Geld overtuigingen | Financiële vrijheid | Moneycoach
Hanneke van Onna

Ik neem je mee naar mijn jeugd.

We woonden in een riante villa met een tennisbaan. Mijn broer en ik konden dan ook heel goed tennissen en gingen naar het gymnasium. We zagen er tip top verzorgd uit en waren op het oog succesvol als gezin. Aan de buitenkant. Want eenmaal binnen leefden we sober. Weinig feestjes, weinig mensen over de vloer, weinig vakantie. Vooral hard werken voor school, voor de sport en voor ons eigen geld. We hoorden dat de 2e plaats niet telt en dat hard werken loont. Zo leerde ik dat je hard moet werken voor je geld. En dan heb je succes.

Hard werken = geld = succes.


Mijn ouders zijn allebei oorlogskinderen en vonden zuinigheid een deugd. Mijn vader kwam uit een arbeidersgezin en leerde al jong dat hij voor een dubbeltje geboren was en vast nooit een knaak zou worden. Mijn moeder kwam uit een succesvol ondernemersgezin. Daar was veel geld, maar weer geen tijd, want er moest 24/7 gewerkt worden.


Er werd nooit gepraat over de financiële disbalans tussen mijn ouders. Maar voelbaar was het wel. De ongezegde woorden sneden een mes door de ruimte.

Er werd weinig gepraat over echte dingen. Laat staan over geld. Zo leerde ik

Geld = moeilijk én het is niet de bedoeling dat je praat over geld

Deze 3 overtuigingen (ik heb er nog veel meer 😉) heb ik als waarheid aangenomen en zo’n 30 jaar geleefd. Ze hebben me failliet en blut gemaakt. Totdat ik besefte wat ik deed….


Nu ben ik benieuwd! Is het herkenbaar?

Welke overtuigingen ben jij als werkelijkheid gaan leven?


*disclaimer: vooropgesteld dat jouw ouders lieve mensen zijn en met de beste intenties jou hebben opgevoed. Dat betekent niet dat ze je het beste hebben meegegeven. Zij hebben het meestal weer van hun ouders meegekregen in het leven. En oh shocking, jij geeft het weer door aan jouw kinderen als je het niet oplost…


Mocht je jouw destructieve financiële overtuigingen willen onderzoeken, vinden én opschonen lees dan mijn boek The Money Issue. Hierin beschrijf ik mijn reis van leven in armoede naar financiële onafhankelijk en vrijheid.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page