Wat is het verschil tussen mensen die zonder moeite salarisopslag krijgen, schijnbaar makkelijk stappen maken in hun carrière, ieder jaar loonsverhoging hebben, met achteloos gemak netwerken en over het algemeen overvloed en welvaart aantrekken, en de rest van ons, die geldzorgen, stress en sleur aantrekken?
Het gevoel van en gedachtes over eigenwaarde
Onze overtuigingen, die onze gedachten vormgeven, zijn zo diep in je geworteld dat het heel moeilijk is om ze om te buigen, als je niet bewust bent van de valse verhalen die je jezelf vanuit je jeugd vertelt.
Hier zijn de vijf belangrijkste groei-blokkades die je vasthouden in een mentaliteit van gebrek, die je tienie wienie klein houden, in plaats van in een positieve, scheppende, succesvolle staat van zijn:
1. “IK WEET NIET GENOEG!”
Een vriend had onlangs een sollicitatiegesprek bij een flinke corporate waar hij graag zou willen werken. Die baan zou echt een promotie betekenen voor hem. Helaas hoorde hij niets meer na het gesprek. Zijn reactie daarop: “Ze kunnen me waarschijnlijk niet betalen”. <<legt bij een ander>>
Een vriendin ging op gesprek voor een baan die vergelijkbaar is aan haar huidige baan. Ze hoorde ook niets meer na het gesprek. Maar in plaats van het niet persoonlijk te maken bleef ze zichzelf maar afvragen: “Is het omdat ik dit niet kan, is het omdat ik dat niet kan. Is mijn CV niet goed genoeg. Ben ik misschien te oud? Mis ik de competenties waar ze naar vroegen?” << het ligt aan mij>>
Ook zonder alle certificaten en ander CV-gepoets van anderen weet jij genoeg girl! Je hoeft alleen maar vol zelfvertrouwen te vertellen over de ervaringen en skills waar je al mee gewerkt hebt. Dus deze blokkade in je hoofd, dat je niet genoeg weet of niet gekwalificeerd genoeg bent kan de prullenbak in.
2. “IK BEN NIET GOED GENOEG”
Het gevoel van niet goed genoeg zijn houdt ons op allerlei manieren gevangen. Met name financieel is dit een huge one. Het is makkelijk om te focussen op fouten en vergissingen die je maakt, en dat maakt dat we onszelf klein houden. Onze ‘niet-genoeg’ blokkade maakt dat we geen opslag krijgen of promotie maken, dat we geen geld durven te vragen voor wat we doen, dat we makkelijk met kortingen strooien en zelfs werk gratis en voor niks doen. We vinden het spannend om over geld te praten met onze baas en onze klanten. Dus doen we het maar beter helemaal niet. We geven op deze manier geen genoegdoening aan onze creativiteit en weten ons werk, netwerk, kennis, ervaring en capaciteiten niet op waarde te schatten.
Je bent goed zoals je bent. Goed genoeg voor het werk wat je doet. Kijk hoever je bent gekomen. Applaus voor jezelf! Herinner jezelf hier af en toe aan. En ga vooral het open gesprek aan met je baas of je klanten over geld. Of beter nog, met jezelf. Kijk waar jouw overtuigingen geld verdienen in de weg staan.
3. “ANDERE MENSEN ZIJN MEER SUCCESVOL/SLIMMER/MEER GETALENTEERD DAN IK.”
Het vergelijkings-spel is een gemene — met name omdat je vergelijkingen makkelijk overdrijft. “Zij is doet het zo goed” bijvoorbeeld, “daar kan ik echt niet aan tippen”. Terwijl ‘zij’ net zo goed haar onzekerheden heeft. Maar die zie jij niet. We hebben geen idee wat er gaande is in de levens van andere mensen. Mensen dragen maskers en iedereen heeft z’n eigen blokkades, angsten en struggles. Ik ken op het oog zeer succesvolle mensen, die moeite hebben met het betalen van hun huur. Probeer je te focussen op je eigen kwaliteiten, capaciteiten, jouw innerpower en jouw sterkten. Wat anderen doen, doen anderen. En dat doen ze waarschijnlijk anders. Wat jij doet, doe jij. En dat doe je goed. Met vergelijken maak je meer kapot dan je waard bent.
4. “IK BEN ER NIET KLAAR VOOR!”
Ik zal je een geheimpje verklappen: niemand voelt zich klaar. Ooit. Het maken van een eerste stap is het belangrijkst. Elk succes, elke reis, is begonnen met een eerste stap. Richard Branson zei, “If somebody offers you an amazing opportunity but you are not sure you can do it, say yes — then learn how to do it later!”. We zijn klaar als we onszelf vertellen dat we klaar zijn. So, start before you’re ready!
5. “GELD VERDIENEN IS MOEILIJK”
Een van de grootste fabels die ons verteld wordt is dat je hard moet werken om geld te verdienen. Dat hard werken succes oplevert. Maar wat als dat nou niet waar is? Wat als geld verdienen heel vervullend, fijn en leuk is… en zelfs makkelijk?
De mensen die ik coach die het meest verdienen genieten echt van hun werk. Ze zijn vol met ideeën, houden van samenwerken, zijn creatief, positief en actief. Als je geniet van je werk is het makkelijk om goed geld te verdienen.
Zou dit voor jou kunnen werken? Of kan het je inspireren het eens anders aan te pakken? Een andere baan, in een ander werkveld, branche of organisatie. Of misschien een bijbaan die je heel blij maakt.
Het goede nieuws is dat het benutten én verdienen wat je waard bent helemaal aan jou is. En dat mag jij zelf, op dit moment, of een ander moment beslissen!
Way to go girl!
Comments