top of page

Financiële stress op de werkvloer: een uitdaging voor HR - stuur geen budgetcoach als stresslevel hoog is

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden


Steeds meer werknemers kampen met financiële problemen, ongeacht hun inkomensniveau. Deze geldzorgen beïnvloeden niet alleen het welzijn van de medewerkers maar ook hun werkprestaties. Welke rol zou, moet en kan HR spelen in het bevorderen van financieel welzijn op de werkvloer?


Financiële problemen zijn al lang niet meer exclusief voor werknemers met een minimumloon. Ook medewerkers met een gemiddeld of zelfs bovengemiddeld inkomen voelen de druk van stijgende kosten en onzekerheden. Deze zorgen beïnvloeden niet alleen de mentale en fysieke gezondheid, maar ook het gedrag op het werk. Zo blijkt uit onderzoek van Meurs & Leana van de Universiteit van Pittsburgh: werknemers met financiële stress maken eerder fouten en zelfs soms brokken op het werk.

 

De impact van financiële stress op werkprestaties

Uit verschillende internationale studies, waaronder onderzoek in ons eigen land, België, de Verenigde Staten en Australië, blijkt dat financiële zorgen de mentale capaciteit van medewerkers beperken. Dit leidt tot afleiding, verminderde concentratie en een hogere foutmarge op de werkvloer. Bovendien vertonen werknemers met geldstress vaker gedrag dat tegen de belangen van de organisatie ingaat, zoals te laat komen, klantonvriendelijkheid en tijd besteden aan niet-werk-gerelateerde activiteiten.

 

Wat kan/moet HR hiermee?

 

Medewerkers die betrokken zijn bij hun financiën en vertrouwen hebben in hun vermogen om met geldproblemen om te gaan, ervaren minder negatieve gevolgen van financiële stress. Dit onderstreept het belang van een proactieve aanpak door werkgevers en HR-professionals.

 

Van financiële stress naar welzijn op de werkvloer

Hoewel er internationaal al veel langer en meer aandacht is voor financieel welzijn op de werkvloer, blijft dit in Nederland nog wat achter. Met subsidies van de overheid zijn er sinds 2020 initiatieven gestart om financiële zorgen bij medewerkers te detecteren en aan te pakken. Het doel is om tot een werkbare en effectieve ondersteuningsaanpak te komen, waarbij samengewerkt wordt met diverse werkgevers, dienstverleners en organisaties.


Helaas wordt er vaak doorverwezen naar alleen een budgetcoach terwijl geldproblemen altijd heel gelaagd zijn en een meer 360-aanpak vereisen. Iemand bij wie net beslag is gelegd heeft bijvoorbeeld geen behoefte aan iemand over de vloer die over de harde kant van geld begint te praten. Los van het feit dat de behoefte er niet is komen cijfers en data niet binnen bij grote stress.


Als de stress hoger is dan een 5 - op een schaal van 1 tot 10 - wordt de ratio uitgeschakeld en neemt emotie het roer over.



FINWEL hanteert daarom een stappenplan waar zowel de zachte kant als ook de harde kant van geld wordt aangepakt met als doel duurzame verandering te bewerkstelligen in het financiële leven van een client.

 

Naar financieel welzijn op de werkvloer in 3 stappen:

 

1. Informeren & normaliseren: Medewerkers bewust maken van de impact van financiële problemen en financiële zorgen (dit zijn twee wezenlijk andere dingen). Geld en praten over geld uit de taboesfeer halen  – de rol van geld in de maatschappij, de impact van geld op een mensenleven, verhalen over geld door rolmodellen – en veiligheid bieden voor een open gesprek over geld zodat vroeg-detecteren van geldproblemen key wordt.

2. Leren en Versterken:  Trainingen en workshops aanbieden over onderwerpen als Versterk je relatie met geld, (eigen)Waarde-workshops, Geldopstellingen en Persoonlijke financiën.

3. Ondersteunen en Coachen: Hierbij verschuift de focus naar de inzet van gespecialiseerde geldpsychologen en financiële therapeuten, die medewerkers begeleiden bij het diepgaand aanpakken van financiële problemen. Daarna volgt pas ondersteuning van een budget coach of een personal finance expert.

 

De rol van geldpsychologen en financiële therapeuten

Geldpsychologen en financiële therapeuten bieden medewerkers een uitgebreide ondersteuning die verder gaat dan alleen budgetbeheer. Deze professionals helpen werknemers niet alleen hun financiële situatie te begrijpen, maar ook de onderliggende psychologische factoren die bijdragen aan financiële problemen en stress aan te pakken. Door hun gespecialiseerde aanpak kunnen geldpsychologen en financiële therapeuten medewerkers helpen om langdurige gedragsveranderingen te realiseren, wat zowel hun persoonlijke welzijn als hun prestaties op de werkvloer ten goede komt.

 

Schouder eronder en vooruit!

Om een duurzame impact op het financieel welzijn van medewerkers te realiseren, moeten werkgevers op meerdere niveaus investeren in interventies.


We nodigen je daarom uit bij de Masterclass Money & Mind voor professionals om een start te maken met het begrijpen van mentale en emotionele triggers áchter GELD. Daar is namelijk een wereld te winnen; dat verzekeren we je!

 

Masterclass Money & Mind

6 november 10.00 – 17.00 uur

Landgoed Boekesteijn ’s Graveland

 

Geld is stressfactor nummer 1 in het leven van de mens in deze tijd.

Geld speelt een veel te grote rol in de hoofden en de harten van mensen.

Slapeloze nachten, kopzorgen, portemonneepijn, angst, paniek en alles wat erna komt: mentaal, emotioneel en fysiek lijden.

Neem contact op met FINWEL om dit onderwerp te bespreken voor jouw organisatie.


info@kweendom.nl of direct met CEO en Geldpsycholoog Hanneke van Onna info@hannekevanonna.nl


 

15 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page