top of page
Foto van schrijverHanneke van Onna

5 money myths | Financiële vrijheid

Bijgewerkt op: 24 apr 2022


Er is veel informatie over persoonlijke financiën. Er zijn gelukkig ook steeds meer ondernemers die zich richten op een gezonde relatie met geld, op beleggen en financiële vrijheid. Maar het valt me ook op dat er veel misleidende informatie is. Ik zal de meest voorkomende money myths voor je proberen te benoemen en ontkrachten.


Want het is nogal makkelijk in de war te raken als het gaat om financiën. Ongevraagde, goedbedoelde adviezen van familie en vrienden, misleidende informatie van niet onafhankelijk banken en brokers, en de aangeleerde (vaak niet dienende) patronen van je ouders. Het kan je behoorlijk van het pad brengen. Want wie kan je vertrouwen, wat is de waarheid en vooral wat moet ik nu dóen?


1. Een huis kopen is beter dan huren

Ik denk dat deze mythe blijft bestaan ​​omdat ze al lang deel uitmaakt van de even mythische 'American Dream'. School afmaken, een baan zoeken, trouwen, een huis kopen. En jarenlang, en in sommige gevallen nog steeds, was een huis een goede investering. Maar het bezitten van een huis is niet voor iedereen weggelegd, noch vanuit financieel oogpunt, noch vanuit een levensstijl. Het is ook niet de heilige graal, want er zijn meer wegen naar Rome.

De realiteit

Om me heen zie ik steeds meer mensen die geen koophuis hebben, bewust of onbewust. Zo ook ik. Ik ben lang op zoek geweest naar een koopwoning. Ik had toen een vast contract en een prima inkomen. Na 4x naast de pot gepist te hebben van een open bieding heb ik het opgegeven. Ik woon nu in een geweldig huurhuis, heb 4 recreatiewoningen en een kantoor. No strings attached, geen verstikkende hypotheek. Wel vrijheid van ondernemen en leven. Deze route zie ik nu meer om me heen. Een hypotheek is in eerste instantie een schuld en geeft je weinig bewegingsruimte voor andere investeringen. Een huis kopen om er zelf niet in te gaan wonen maar om te verhuren, dat is dan weer een heel goed idee!

Is het kopen van een huis een goede investering? Het hangt er dus heel erg van af…


2. Je moet rijk zijn om te investeren

Investeren. Dat is toch voor mannen in grijze pakken die in Mercedes rijden en aandelen hebben in hun penthouses? Het is niet voor mensen zoals wij die met het openbaar vervoer reizen en in appartementjes wonen.


De realiteit

Iedereen, zelfs jij, kan investeren. Ik doe het, dus jij kan dat ook! En het is een van de beste manieren om je vermogen laten groeien. Je kunt het best zo jong mogelijk beginnen met beleggen, dan heeft het geld de langste tijd om te kunnen renderen, maar ook als je al wat ouder bent kun je nog een lekker appeltje voor dorst bij elkaar beleggen.

Je kunt al starten met 10 euro, dus nee, je hebt er geen fortuin voor nodig. Je hebt er geen speciale kennis of expertise voor nodig zelfs. Ik was bijvoorbeeld heel slecht in wiskunde op school en had 20 jaar van m’n leven een hekel aan finance. Nu kan ik leven van het rendement op mijn beleggingen. Mijn advies, begin vandaag en wees je jezelf over 5-10-20 ongelofelijk dankbaar.

Een goed gesprek over jouw financiële verlangens kan je hiermee helpen! Klik op de link in mijn profiel om zo’n gesprek aan te vragen en wie weet spreek ik je snel!


3. Ik verdien niet genoeg om te sparen

In sommige gevallen kan dit waar zijn. Maar niet in veel en waarschijnlijk ook niet in jouw geval. Er zijn mensen met een salaris van 6-nullen die geen cent over houden aan het eind van de maand.

De realiteit

In mijn coachings hanteer ik altijd de 50/30/20 regel. 50% van je inkomsten gaat naar vaste lasten, 30% naar leuke dingen zoals feestjes, uitjes, cadeautjes en vakanties (daar houd je nu lekker veel van over tijdens de lockdown!) en 20% is voor je toekomst.

Die 20% betaal je meteen als je salaris wordt gestort aan jezelf. Pay yourself first! Zet het op je spaarrekening zodat je er niet meer aan kunt komt. Daarom noem ik het ook wel het disciplinepotje. 10% van dit potje is je safety net (voor als er iets kapot gaat) en laat 10% je beleggingspotje zijn.

Je weet toch dat geld op je bankrekening staat te verdampen? Daarom zeg ik ‘beleggen is het nieuwe sparen’. Haal zsm je spaargeld van de bank, die 10% spaargeld in je beleggingspotje en laat het renderen naar meer moneys. Je kunt jezelf later alleen maar dankbaar zijn!


4. Mijn partner beheert ons geld, dus ik hoef me er geen zorgen over te maken

Oooh, deze mythe is beroerd. Maar echt, 50% van alle vrouwen in Nederland is afhankelijk van haar partner als het gaat om financien en kan dus NIET haar eigen rok ophouden. Mega shocking. Seriously. een mythe, maar het is daarboven.

De realiteit

Niemand maar dan ook niemand mag een belangrijk aspect van ons leven geheel in handen van iemand anders laten. Zelfs als je partner van je houdt en betrouwbaar is, maken mensen fouten waar problemen uit komen die boven je hoofd blijven hangen.

Als je niet regelmatig communiceert over zoiets belangrijks als gezinsfinanciën, kun je voor zeer vervelende verrassingen komen te staan. En de financiën aan één partner overlaten, is te veel werk, verantwoordelijkheid en stress voor één persoon. Dat soort dingen zijn bedoeld om in een relatie te worden gedeeld.

Als een persoon er beter in is of er meer in geïnteresseerd is, is het oké om hem het voortouw te laten nemen. Maar je moet minstens af en toe een kijkje nemen en een goed geld gesprek kunnen hebben.

Zie je het niet zitten om dit gesprek met je partner aan te gaan dan kun je ook een strategisch geld gesprek met mij inplannen. Samen met je partner, of alleen.


5. Een spaarrekening is een veilige plek voor je noodfonds

Als je niet van je geld houdt. En liever geld verliest. Omdat de beste rente op een spaarrekening die je kon vinden een magere 0% is. Laat me je dan wakker schudden: je verliest geld als je je noodfonds op een spaarrekening aanhoudt. Onder invloed van inflatie, die nu mega is (zeg 6%) en belasting ze je met 0% spaarrente je geld in een rap tempo verdampen. Met negatieve rente, die sommige banken aanhouden voor grote bedragen, gaat dat nog veel sneller.


De realiteit

Als je direct over je geld wil beschikken, binnen nu en een jaar een andere bestemming voor je zuur verdiende spaarcenten hebt, ga je gang en spaar je het. Bijvoorbeeld voor een grote aankoop, zoals een huis. Alleen, daar is je ‘nood’fonds niet voor. Je noodfonds is je safety net voor als de auto en de TV er tegelijkertijd mee ophoudt. Beschikken over je geld, dat komt in de praktijk niet heel veel voor. Liever wil je dat het voor je werkt.


Wat dan wel met je spaargeld? Schrijf je in voor de Masterclass Van Spaarpot naar financiële vrijheid


Als je dat geld in zoiets als crypto, een goed gespreide ETF of wereldfonds stopt, krijg je na verloop van tijd een gemiddeld rendement van ongeveer 7%. Veel beter dan welke spaarrekening dan ook!




hanneke van onna | financiele vrijheid | money coach

תגובות


bottom of page