top of page

Emoties en Geld: De Barrière voor een Gezonde Scheiding en 5 Tips om Dit te Voorkomen

Geld is een gevoelig onderwerp in relaties, en wanneer het tijd is om te scheiden, worden deze gevoelens vaak nog intenser. Emoties kunnen de besluitvorming bemoeilijken en een gezonde scheiding in de weg staan.


Hoe vormen emoties rondom geld een obstakel voor een vreedzame scheiding?

En hoe vermijd je deze valkuilen?


**Emoties en Geld: Een Explosieve Mix**


Scheiden is nooit gemakkelijk, maar wanneer geld in het spel is, kunnen emoties snel de overhand krijgen. Echtparen kunnen zich boos, wrokkig, verdrietig of schuldig voelen over financiële kwesties. Vaak wordt geld, of de afwezigheid ervan, als stok gebruikt tijdens onderhandelingen. Geld wordt zelfs wel eens weggemoffeld of verdonkeremaand kan ik uit eigen ervaring zeggen. Dit kan de scheidingsonderhandelingen bemoeilijken en het proces enorm vertragen. Met alleen nog maar meer advocaten rekeningen tot gevolg. En deze kunnen onnodig vreselijk oplopen.


Hier zijn vijf tips om je te helpen de emoties rondom geld onder controle te houden om een gezonde en vlotte scheiding mogelijk te maken.


**1. Communicatie is de sleutel**


Openheid, transparantie en eerlijke communicatie is van essentieel belang. Zorg ervoor dat je met je ex-partner praat over financiële zaken en doelen. Dit helpt bij het voorkomen van verrassingen en het verminderen van conflicten. Houd rekening met elkaars standpunten en probeer begrip te tonen voor de emoties van de ander.

Wat als communicatie niet meer gaat?

Zorg dat je je eigen administratie, doelen en wensen duidelijk hebt, niet alleen voor nu maar ook voor later.


**2. Wees realistisch over je financiële doelen**


Het is verleidelijk om emotioneel te reageren op geldzaken, maar het is belangrijk om realistisch te blijven. Je kunt wel vragen om een ton maar als het er niet is zal het er niet komen. Laat emoties je niet verleiden tot financiële verwachtingen die later gedoe en teleurstellingen veroorzaken. Overweeg de langetermijneffecten van de keuzes die je maakt.


**3. Zoek juridisch advies**


Een ervaren familierechtadvocaat of mediator kan van onschatbare waarde zijn tijdens een scheiding. Zeker als de lieve vrede al begraven is. Ze kunnen je begeleiden bij de juridische aspecten van het proces en je helpen om rationele beslissingen te nemen, los van emoties.**4. Schakel een Geldpsycholoog in**


Een geldpsycholoog is een professional die gespecialiseerd is in de emotionele relatie met geld. Ze kunnen je helpen om de dieperliggende emoties en overtuigingen over geld te begrijpen en te verwerken. Dit inzicht kan je helpen om gezondere financiële keuzes te maken tijdens de scheiding en daarna.


**5. Geldopstellingen voor Inzicht**


Geldopstellingen zijn een methode waarbij je de financiële situatie visueel representeert. Door dit te doen, kun je inzicht krijgen in de dynamiek tussen geld, emoties en betrokkenen tijdens een scheiding. Dit kan onbewuste patronen en drijfveren aan het licht brengen en helpen bij het nemen van doordachte beslissingen. Zo’n opstelling kan je alleen doen of als aanstaande exen met elkaar.Emoties rondom geld kunnen een gezonde scheiding in de weg staan, maar met de juiste aanpak en bewustwording kunnen deze valkuilen worden vermeden. Open communicatie, transparantie, realisme, juridisch advies en emotionele ondersteuning zijn belangrijke bouwstenen voor een succesvolle scheiding.


Als de emoties te diep zitten, overweeg dan het inschakelen van een geldpsycholoog of het gebruik van geldopstellingen voor inzicht en heling. Onthoud dat een gezonde scheiding niet alleen je financiën, maar ook je emotionele welzijn ten goede zal komen.


Ik schrijf dit omdat ik zelf ben geconfronteerd met een geldverslindende scheiding. Met gesteggel over geld en kinderen. Het is nu 12,5 jaar geleden maar ik merk dat ik er nog pijn over voel. Als ik mijn eigen diepgewortelde overtuigingen over geld had gekend en het financieel trauma van mijn (voor) ouders eerder had gezien, hadden we vreedzamer uit elkaar kunnen gaan. Dat was fijn geweest voor alle betrokkenen. En mijn portemonnee.

Een gemiste kans!


En daarom wil ik je graag helpen om het anders te doen!

Je bent meer dan welkom in mijn praktijk voor een geldopstelling of financiële therapie.

Mail me op info@hannekevanonna.nl


In liefde, vrede en overvloed

Hanneke
Als Money Coach en Geldpsycholoog heeft Hanneke velen geholpen om hun leven drastisch te veranderen op elk niveau. Mentaal, emotioneel & financieel. Met meer dan 35 jaar ervaring in business, psychologie, spiritualiteit en coaching biedt ze een nieuw perspectief aan vrouwen en een nieuw geluid in de wereld. Hanneke helpt ambitieuze, moedige vrouwen op te staan voor zichzelf, om leiderschap te claimen met grote impact en inkomsten. Om meer vrije tijd, vrijheid, vreugde en vuur te ervaren dan ervoor. Haar programma’s en events zijn altijd een combinatie van power met zakelijke excellentie, eloquentie en elegantie. Van psyche en pegels. Van energie en strategie.

Ze is uitgeroepen tot internationaal Top 20 Money Coach 2023, geldexpert voor LINDA. en schreef meerdere boeken (The Money Issue 2020, Geldgeheim 2022 & Money Journal 2023).

Zelf leefde ze een tijdje op de armoedegrens en geeft nu haar ‘kostbare’ levenslessen door via coaching, consulting & courses.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page