top of page

Hoe los je financiële problemen en geldstress voorgoed op?

Bijgewerkt op: 9 apr.


Zou het niet geweldig zijn om de oorsprong van je geldproblemen te kunnen vinden én op te lossen in plaats van steeds maar weer aan symptoombestrijding te doen?


Jouw geldverhaal

Jouw geldverhaal is dat wat je vertelt aan anderen en aan jezelf als er gevraagd wordt naar je financiële situatie. Het is meestal een optelsom van financiële problemen in je huidige leven. Zorgen en stress om geld, klagen over de rekeningen en dat alles duurder wordt, slecht betalende klanten of geen klanten. Het zijn de gedachten die je overdag bezighouden en ’s nachts wakker.


In mijn praktijk als Geldpsycholoog en financial therapist hoor ik veel en verschillende verhalen over geld. Verhalen die fungeren als rookgordijn voor problemen die veel dieper liggen, heel diep verborgen, namelijk onderwater, in ons onbewuste.


Het is een absolute misvatting als je gelooft dat jouw financiële tegenslagen je overkomen of een gevalletjes van domme pech zijn. In de beleving van de meeste mensen met financiële rampspoed zijn het vaak fouten van anderen: de boekhouder, de Belastingdienst, de baas, de bank, het beleggingsplatform of de economie. Maar dit is de harde realiteit: je probeert je financiële tegenslagen te fixen met drukverband door opnieuw te plannen, te budgetteren, je niet uit het veld te laten slaan en hopen op betere tijden.


Terwijl je beter even een pas op de plaats kunt maken om naar de destructieve geldpatronen te kijken die zich maar blijven herhalen in je leven. Wat je zult zien zijn repeterende cirkels van angst, paniek, zorgen, frustratie, verbitterdheid en angst. Het is je steeds niet gelukt om uit die verdomde ratrace te stappen bijvoorbeeld, of om serieus geld te verdienen én te het behouden (teveel uitgegeven), om echte vrijheid te creëren voor jezelf.


Waar zich een patroon aftekent in jouw financiële wereld ligt de oorzaak, én meteen ook de oplossing, in jouw binnenwereld.

Onder de oppervlakte verscholen.


Oke, pittig misschien om te lezen…. maar wel super interessant toch? Lees vooral door….

hanneke van onna | money coach | financiele vrijheid

MONEY MOUNTAIN©

Je kent de vergelijking met de ijsberg vast wel.

10%, dat wat zichtbaar is ligt boven water. Dat is je bewuste.

90%, dat wat onzichtbaar is voor het oog, maar wel voelbaar en zeer fundamenteel, ligt onder water.


hanneke van onna | money coach | financiele vrijheid

Wat boven water ligt manifesteert zich in jouw financiële leven. Dus letterlijk op je bankrekening en in je portemonnee.

Dit zijn acties, gedrag en houding ten aanzien van geld.


GELDGEDOE | GEKKE GELDGEWOONTEN | ZELF SABOTERENDE GEDACHTEN | STRESS & ZORGEN OM GELD | SCHAARSTE | DESTRUCTIEVE FINANCIELE KEUZES | REPETERENDE PATRONEN bijvoorbeeld.


Wat ónder de oppervlakte van de ijsberg ligt, beïnvloedt direct je externe acties, gedrag en houding ten opzichte van geld.

Dat zijn o.a. overtuigingen, identiteit, waarden, normen, triggers en emoties (schuld, schaamte, boosheid, afwijzing en angst bijvoorbeeld).


Hier kun je de oorsprong en de oorzaak van jouw problemen met geld vinden.


Wat er van binnen gaande is zal zich tonen in de buitenwereld.


Het is dus niet zozeer wat je wel of niet doet met je geld wat de oorzaak is van financiële onvrede of ellende.

En ook niet hoe je denkt over geld. Je denken is namelijk een afspiegeling van wat er onderwater, in de diepte van ziel leeft. En daarom is het nooit verstandig om 100% af te gaan op je ratio. Want je brein kan een flink loopje met je nemen. Je bent NIET wat je denkt. Knoop dat goed in je oren. Wat je denkt zijn vaak valse verhalen als projectie van niet onopgeloste mysteries onderwater.


Het heeft dus geen enkele zin om aan je Money Mindset te werken als financieel destructieve overtuigingen, onverwerkte trauma’s en overlevingsmechanismen, zoals op het plaatje hieronder ziet, nog hard aan het werk zijn om je financiën te saboteren.


hanneke van onna | money coach | financiele vrijheid

"Before you can transform your wallet from poor to rich, you've got to transform your spirit from poor to rich"

Robert T. Kyiosaki, auteur Rich Dad Poor Dad


Welke problemen met geld kom ik zoal tegen bij mijn klanten?

- Overspending door verslavingen en consumentisme (het afkopen van rotgevoelens) - Tegen een omzetplafond aanzitten - Niet in staat zijn betalende klanten aan te trekken - Je laten onderbetalen of gratis werk doen - Wankele prijsstellingen hanteren - Strooien met kortingen

- Het gevoel hebben dat je arm bent terwijl er prima geld is - Geen geld kunnen uitgeven (ja dit bestaat echt, we noemen deze categorie de Dagobert's) uit angst voor slechtere tijden (oversparen en oppotten) - Steeds weer te maken krijgen met faillissementen, oplichting of scams - Je tijd inruilen voor geld, als water naar de zee dragen, met burn-out klachten als gevolg - Problemen met geld & familie (erfenissen, schulden bijv.) - Geen baan kunnen vinden die de rekeningen betaalt - In een keer een groot bedrag op je rekening hebben door bijvoorbeeld verkoop huis, erfenis, scheiding of loterijwinst, en grote angst en stress erbij voelen


Het oplossen van je issues met geld verhelp je niet met budgetteren, beleggen, planning, pricing, positioning, marketing, funnels, salespages of alle andere dingen die business coaches en marketinggoeroes ’s je verkopen.


"Want de sleutel naar rijkdom is niet wat je wel of niet doet met je geld, ook niet wat je wel of niet denkt over geld maar hoe je voelt over geld"(Uit Geldgeheim, oktober 2022, Hanneke van Onna).


Het probleem is dat hoe meer je denkt en praat in termen van schaarste je ook meer schaarste gaat ervaren. Je money story becomes your biography. Thoughts become things. Je biografie wordt realiteit. Je geldverhaal aan de buitenkant is dus een een directe vertaling van je innerlijke financiële overtuigingen en waarden. Als je hoopt op verandering zal je eerst moeten beginnen met het veranderen van de energie die je hebt rondom geldkwesties.


"In plaats van het voeden van het schaarste-verhaal dat je jezelf vertelt zul je de oorsprong van je problemen moet ontmaskeren"


Hoe los je dit money mysterie in jezelf op?

Yes, en dát is nou het werk wat ik als money coach en geldpsycholoog doe. Ik sla in een stappenplan de brug tussen wat zich in jouw financiële leven laat zien met dat wat zich onbewust in jou verborgen houdt en jarenlang de creator en katalysator is geweest van geldzorgen, schaarste, geldgedoe en portemonnee-pijn. Zodat je stapt in de 90% !!!!! onbenutte potentie in jezelf. Zodat je niet langer in rondjes hoeft te rennen om symptomen te bestrijden maar je relatie met geld aanpakt bij de wortel om een vervuld leven met een gevulde bankrekening te kunnen hebben.


hanneke van onna | money coach | financiele vrijheid

"Financiële waarde begint bij eigenwaarde"


hanneke van onna | money coach | financiele vrijheid

How to transform your wallet from poor to rich....?


Transformative financial therapy is hier te boeken

losse sessies en trajecten zijn mogelijk


Hanneke is money coach en geldpsycholoog en is gespecialiseerd in het ontdekken en oplossen van emotionele en mentale obstakels die je afhouden van een overvloedig, succesvol leven. Ze is uitgeroepen tot internationaal Top 20 Money Coach 2024, geldexpert voor LINDA. en schreef meerdere boeken (The Money Issue 2020, Geldgeheim 2022 & Money Journal 2023). Zelf leefde ze een tijdje op de armoedegrens. Ze maakte de switch naar financiële onafhankelijkheid en vrijheid. Nu  geeft ze haar ‘kostbare’ levenslessen door via coaching, consulting & courses. Haar live Geldopstellingen-dagen hebben velen de mogelijkheid gegeven om door onzichtbare, onbewuste geldblokkades te breken. Met haar bedrijf Opulence begeleidt ze vermogende particulieren en families met het verlichten van emotionele en mentale ballast rondom geld. Ze woont en werkt in Amsterdam, als alleenstaande moeder van drie kinderen.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page