top of page

Ik wil vermogen opbouwen maar het lukt me niet

Bijgewerkt op: 9 okt. 2023


Ze vraagt: ‘Ik wil vermogen opbouwen maar het lukt niet. Uitgeven gaat makkelijk. Ik ben dat geld liever kwijt dan rijk lijkt wel. Hoe kan ik geld bij me houden om het voor me te laten werken?’.

Helder zeg ik. Ik laat haar kort praten over haar leven.

Als ze me vertelt hoe hard ze werkt met een dubbele baan, kinderen en familie om voor te zorgen krijg ik het benauwd. Ik voel druk op m’n borst en een molensteen aan mijn been. Dit voelt als onvrijheid.

We beginnen met de Geldopstelling.

Haar ouders hebben hard gezwoegd voor geld. Hard gewerkt om de kinderen te geven wat zij zelf hebben ontbeerd. Het ontbrak de kinderen aan niets. Het was veel geven voor ze. Niets nemen. Ik zeg: ’Zie je dat hard werken in de familie zit?’.

‘Ontvangen’ staat er wat verloren bij – ze wordt niet gezien in de opstelling. ‘Overvloed’ staat vrolijk fluitend aan de rand van het veld. Niemand kijkt ernaar. ‘Hard werken’ blaast zich op, maakt zich groot en strijdt om aandacht met ‘Uitgeven’. ‘Uitgeven’ draait cirkeltjes om mijn cliënte heen en probeert haar steeds te verleiden, wat verdomd goed lukt. Terwijl ‘Uitgeven’ en ‘Hard werken’ om aandacht strijden worden ‘Ontvangen’ en ‘Overvloed’ over het hoofd gezien. Overvloed roept: ‘Hallo, ik sta hier hoor, ik ben er gewoon, je hoeft me alleen maar te zien’.

Moeder springt tussen de strijdende ‘Hard werken’ en ‘Uitgeven’: ‘Jullie horen niet bij mijn dochter, jullie horen bij mij! Ik vraag jullie om naar me terug te komen om wat ruimte te maken voor Ontvangen en Overvloed. Ze doen beiden een stap richting moeder. Haar dochter voelt zich plots een stuk minder zwaar. Er valt een last van haar schouder. In een keer staan ‘Overvloed’ en ‘Ontvangen’ midden in haar gezichtsveld. En terwijl ze kijkt komt er verwondering op: ‘Nu zie ik jullie pas’. ‘Ontvangen’ doet een stap vooruit naar mijn klant toe. ‘Oe, dat is spannend, ik ken haar – doelend op ‘Ontvangen’- niet, het voelt ongemakkelijk maar niet angstig’ zegt ze zacht.

Ik vraag: ‘Doe je handen maar open en verwelkom Ontvangen’. Dan beginnen de tranen te stromen. Ze kan amper haar handen openen. Dit blijkt echt een mega stap voor haar. Met wat aanmoediging opent ze haar armen en handen. Haar ogen verzachten en het lichaam ontspant. De poort naar ‘Ontvangen’ is open. ‘Hard werken’ en ‘Uitgeven’ trekken zich terug naar de achtergrond en hoeven niet meer zo nodig.

Met betraande wangen, een open mind en een hart vol vertrouwen heeft ze de ketenen van haar (voor)ouders afgegooid. Ze voelt diep respect en compassie voor haar moeder die haar de mooie laatste woorden meegeeft: ‘Het is tijd om te ontvangen’. Zeg mij maar na: ‘Ik ben open om te ontvangen en het ervaren van overvloed’.

En zo is het.

In liefde & overvloed

Hanneke

Met Geldopstellingen worden de verborgen triggers van schaarste, geldstress en portemonneepijn zichtbaar. Op 6 september is weer een nieuwe dag, check deze link www.hannekevanonna.nl/geldopstelling. Je kunt mee doen als vraagsteller, observant (alleen meekijken) of representant.

41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page