top of page

Interview Boek Bas Smeets - Van werknemer naar ondernemer

Bijgewerkt op: 24 nov. 2022

Een werkweek van meer dan zestig uur was jarenlang heel normaal voor Hanneke van Onna. Ze verdiende een goed salaris, maar worstelde wel met geldproblemen. Op een dag beloofde ze zichzelf: ‘Ik wil nooit meer geldzorgen’. Dat lukte. Ze schreef een boek over haar ervaringen en werkt inmiddels als succesvol money coach.


Hanneke van Onna | Money Coach | Financiele vrijheid

Hoe zag jouw leven eruit voordat je voor jezelf begon?

“Ik heb eerder een eigen bedrijf gehad. Een uitgeverij maar die ging door de kredietcrisis van 2008 failliet. Aandeelhouders waren hun geld kwijt en ik had ineens een ton schuld bij de bank. Heel pijnlijk allemaal. Om dat geld terug te kunnen betalen ben ik weer in vaste dienst gaan werken. Dit keer als hoofd marketing bij de VARA. Ik werkte voor De Wereld Draait Door, zette Kinderen Voor Kinderen weer op de kaart, deed aan ledenwerving. We waren al vroeg bezig met online marketing. Tijdens een meeting met de directie, allemaal mannen in grijze pakken, vroeg een van hen: ‘Zeg, doen we eigenlijk ook iets met Google?’. Toen knapte er iets. Ik werkte me de tandjes, samen met het beste team dat ik me wensen kon en dan kom je met zo’n vraag! Wat destijds meespeelde is er dat een fusie aan zat te komen van VARA met BNN en die omroepen werden in elkaar geschoven. Dat gaat gewoon met handjeklap. BNN kreeg de marketingafdeling, en toen was ik plots boventallig. Bleek dat ze dat al in maart wisten, maar dat vertelden ze me pas na de zomer. Ik ben direct vertrokken en ben gaan freelancen. Ik werkte vier maanden voor een opdrachtgever, maar die besloot me niet uit te betalen. Het was 2014, ik was gescheiden en wéér zat ik met een schuld. Met kerst zat ik echt rock bottom. Ik zat met mijn kinderen in een flat, zonder inkomsten, met schulden. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Dit wil ik nooit meer. Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn portemonnee, ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn gedrag. Ik wil altijd mijn rekeningen kunnen betalen’. Ik wilde gewoon eindelijk eens een gezonde relatie met geld”.


Hoe maakte je de overstap naar coaching? Wie waren je eerste klanten?

“In januari 2020 kwam mijn boek ‘The money issue. Bevrijd jezelf van geldgedoe ’ uit. Ik wilde mijn persoonlijke ervaringen met geld op papier zetten. Verder zag ik het boek vooral als een mooie marketingtool. Als tien mensen het zouden lezen en erdoor zouden veranderen, dan was het voor mij al geslaagd. Ik verwachtte er niet zoveel van, maar toen kwam corona en stond de telefoon ineens te gloeien. Het Parool, de Volkskrant, allemaal wilden ze over dit onderwerp schrijven. Ik kreeg vragen van vrouwen uit het hele land of ik ze kon helpen. Sommigen lagen in een scheiding, andere waren jonge vrouwen die wilden weten hoe ze FIRE (‘financial independent, retire early’) konden worden”.

Wat me opvalt is dat je niet zo vaak spreekt over de technische kant van geld, maar vooral over het psychologische aspect.

“Tachtig procent van geld is innerlijk werk. Daarom zie je vaak dat mensen hun relatie met geld pas gaan overdenken als ze diep in de shit zitten. Ze komen vaak pas in actie als de zorgen heel groot zijn, als er zelfs fysiek onder lijden. Voor mij was het heel belangrijk om dat commitment uitspreken. Om duidelijk te zeggen: ‘Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn portemonnee én mijn gedrag’. Dat betekende in mijn geval ook mijn gedrag aanpassen. Tegen mezelf zeggen: ‘Dat ga ik niet meer zo doen. Dat is de oude Hanneke”’.

Wat deed ‘de oude Hanneke’?

“Zodra ik stress voelde ging ik heel hard werken. Zodra mijn vingers op het toetsenbord kletterden werd ik rustig. Het werken was een vlucht uit de pijn die eronder zit. Ik heb coaches en therapeuten opgezocht. Niet alles werkte voor mij, maar die zoektocht was ook een therapeutische weg. Ik erkende dat ik hulp nodig had en ik leerde met afstand naar mezelf kijken. Toen ik net was gescheiden vond ik de momenten zonder mijn kinderen echt verschrikkelijk. Ik voelde me eenzaam en verdrietig. Het lukte me steeds beter om die ‘alleen-tijd’ steeds beter in te vullen. Ik ging boeken lezen, schrijven, mediteren en wandelen. Ik vroeg me af: ‘Wat voel ik? Wat doe ik? Wat wil ik?’. Uiteindelijk bracht die tijd alleen me veel creativiteit en inspiratie”.

Geld verdienen lijkt niet je drijfveer te zijn. Wat is het wel?

“Mijn innerlijke drijfveer is groei. Stilstand vind ik achteruitgang. Ik moet in beweging zijn. Daar leef ik van op”.


Heeft corona jouw werk veranderd?

“Het werk stroomt naar me toe. Financiële onafhankelijkheid is ineens een hot item geworden en de coronacrisis speelt daar zeker een rol in. Het is een heel actueel onderwerp. We zitten nu in een enorme transitieperiode. Er zijn mogelijkheden te over om geld te verdienen, maar we denken nog over geld op een manier die niet meer past bij de huidige samenleving. Dat idee begint al op de basisschool: haal goede cijfers, , ga studeren, vind een goedbetaalde baan in loondienst en koop dan huis. Koop vooral een huis, dat is de investering. Dan komen de kinderen en voor je het weet heb je maandelijks enorm veel kosten. Veel mensen die van de buitenkant rijk zijn, liggen helemaal krom om alles te betalen. Na corona vonden steeds meer mannen de weg naar mijn praktijk in Amsterdam-Oost. Mannen in traditionele beroepen die heel graag uit de tredmolen van ‘werken, eten, slapen, werken’ willen stappen. Hard werken lijkt vaak de beste oplossing maar dat is niet altijd zo. Ik zie het bij worstelende ondernemers die zeggen: ‘Ik heb niet genoeg omzet, dus ik moet meer klanten hebben’. Dan gaan ze nog harder werken aan iets wat al niet veel geld opleverde. Terwijl je beter vragen kunt stellen als ‘Welk werk heeft een hoog rendement en in welke projecten kan ik mijn passie kwijt?’. Wat corona mij persoonlijk vooral leerde was dat ik elke crisis aankan. Om me heen kan het keihard stormen maar ik blijf overeind. Ik weet waar ik naar toe wil”.


Veel mensen gebruiken geld als een excuus om niet te hoeven veranderen. Ze kunnen hun maandelijkse inkomen niet missen of missen het spaargeld om een eigen bedrijf te starten. Heb je een advies voor mensen die wel dromen hebben maar deze niet durven uit te voeren?

“Als je blijft hopen op meer geld dan zoek je onbewust naar een veilig fundament, maar dat is een schijnveiligheid. Een goede ondernemer neemt ook zonder veiligheid de vrijheid om te gaan ondernemen. Ik adviseer altijd wel om geen oude schoenen weg te gooien als je nog geen nieuwe hebt. Vertrek dus niet te snel, maar ga vooral het gesprek aan met je werkgever. Geef aan waar je naartoe wilt. Vraag waar de ruimte ligt om te onderhandelen en staar je niet blind op het geld. Vraag om tijd! Dat is het allerbelangrijkste als je net begint met een bedrijf. Veel mensen klagen dat ze met tegenzin naar hun werk gaan, maar daar kan je ook anders naar kijken. Als je jouw werk in loondienst ziet als de investeerder in jouw toekomst, dan voelt dat minder als een last”.

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

“Per 1 januari 2021 heb ik mijn businessmodel iets omgegooid. Ik doe nu nog maar een paar moneycoaching-klanten per maand en ik geef twee keer per jaar een masterclass. Ik heb mijn werkmail van mijn telefoon gegooid en plan twee maanden vrij per jaar om mijn eigen tijd te kunnen managen. En om alvast te kunnen ruiken aan het resultaat van financiële vrijheid, want over vijf jaar ga ik met pensioen!”


Tekst: Peter de Koning voor het boek

Van werknemer naar ondernemer

12 real-life succesverhalen van mensen zoals jij

Van Bas Smeets @maakjouwimpact


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page