top of page

Interview Business Women Nederland | december 2019

Bijgewerkt op: 20 apr. 2023

Hanneke van Onna | Financiele vrijheid | Financiele onafhankelijkheid

Wie ben je?

Ik ben Hanneke, ondernemer, schrijver en spreker van The Money Issue en heb mijn eigen vergaderlocatie WOWO Amsterdam in Amsterdam.

Ik ben alleenstaande moeder van 3 kinderen en woon op IJburg.


Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb bijna 20 jaar gewerkt in de media. Bij uitgeverijen en omroepen. Als hoofd marketing, als brandbuilder voor bijvoorbeeld de VARA, met merken als DWDD en Kinderen voor Kinderen, bij Sanoma voor de kindermerken als Tina en Donald Duck. In 2018 ben ik gaan freelancen en deed opdrachten voor ondernemers en bedrijven als EO en AVROTROS.

Nu help ik mensen met het onderwerp wat zolang mijn leven heeft beheerst: geld.


Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

In 2008 startte ik mijn eerste bedrijf. Het was een uitgeverij van magazines. Dat was destijds geen bewuste keuze maar ging als vanzelf. Het voelde logisch. Helaas ging het bedrijf binnen een jaar failliet en was ik genoodzaakt om weer in loondienst te gaan. De bank moest immers afbetaald worden. Ik heb in m’n carrière meerdermalen geswitcht tussen freelancen en loondienst. Tot 2018. Toen nam ik het besluit om voor eens en altijd zelfstandig te werken en te zijn. Om de vrijheid en flexibiliteit te hebben waar ik zo naar verlangde. Dat is ook wat ik zo interessant vind aan eigen baas zijn. Ik mag bepalen met wie ik werk, voor wie en wanneer.

Zo heb ik afgelopen jaar 3 maanden de tijd genomen om nu eindelijk eens dat boek te schrijven. Het boek dat er moest komen. Ik ben dan ook heel blij te kunnen zeggen dat op 24 januari 2020 The Money Issue verschijnt!


The Money Issue

Shocking: 52% van de Nederlandse vrouwen kan niet financieel op eigen benen staan. Money en ervaringsdeskundige Hanneke van Onna was een van hen. Tot ze na een faillissement en een scheiding in 2014 het roer helemaal omgooide. Ze schreef het boek The Money Issue dat verschijnt op 24 januari 2020.

Hanneke: “Ik heb alle fouten gemaakt die er te maken zijn op het gebied van geld. Dat waren harde lessen, maar wat heb ik er veel van geleerd. Elke dag voel ik wat mijn financiële vrijheid voor me doet sinds ik mezelf heb verlost van geldgedoe. Aan de hand van mijn eigen ervaringen coach ik nu andere vrouwen, zodat ook zij verdienen wat ze verdienen.”


The Money Issue In haar zoektocht naar de reden van haar money issues schuwt Hanneke geen enkel onderwerp. Ze duikt in de geldgeschiedenis van haar ouders, neemt haar eigen gedrag, patronen en overtuigingen onder de loep. En wat blijkt? Het probleem zit ‘m helemaal niet in het feit dat er niet genoeg geld binnenkomt, het zit in Hanneke zelf.

Hanneke: “En juist daarom wil ik dit graag met andere vrouwen delen in mijn boek. Geld heeft te maken met eigenwaarde. En wij girls hebben veel te snel het gevoel dat we het niet waard zijn. En dat is zonde, want wij rocken!”

In dit boek neemt ze de lezer mee op haar hobbelige reis naar financiële vrijheid en laat ze vrouwen aan de hand van tests, to do’s en lijstjes een stappenplan doorlopen om  dezelfde fantastische status te krijgen. Dat wil je, want die aanstaande financiële vrijheid geeft niet alleen een goed gevoel over je portemonnee, maar vooral ook over jezelf. The Money Issue is de feelgood gids voor alle vrouwen.


Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Het grootste voordeel van eigen baas zijn is dat je zelf mag bepalen wanneer je wat doet, met wie en op welke manier. Ik vind het heerlijk om te multi-tasken. Brainstorms begeleiden voor bedrijven, om te helpen met positionering en verdienmodellen, schrijven van blogs, mijn vergaderlocatie stylen en opruimen, 1 op 1 coaching en workshops geven. Het afwisselen van hands on en mind on. Soms lukt het niet om alles te doen wat ik had willen doen op een dag. Maar dan denk ik, morgen is er weer een dag. Er staat niks in brand dus morgen is prima. Zo houd ik ook nog tijd voor mijn kids, familie en vrienden. Ik heb geleerd imperfect te zijn en te leven met de dingen die zich aandienen op een dag. Dat werkt beter dan piekeren over dingen uit het verleden en je zorgen te maken over dingen in de toekomst.


Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik onderneem vanuit intuïtie. Ik vertrouw op mijn ervaring, kennis, netwerk en energie. Op wie ik ben als mens en wat ik kan brengen aan de wereld. Dat heeft me echt wel tijd en zelfreflectie gekost. Maar het levert me nu zoveel op. De juiste mensen komen op m’n pad, de mooiste klanten en projecten. Ik ben zelf het meest uniek aan mijn onderneming. Ik bén mijn bedrijf. Dat is overigens wat ik iedere ondernemer gun. Werken vanuit vertrouwen, intuïtie en jezelf. 


Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Absoluut. Ik ben door schade en schande wijs geworden. Met name finance is mijn blinde vlek geweest. Ik heb het belang onderschat van het hebben van inzicht en overzicht. Maar ook van het doelen stellen. Als je onderneemt is het van hoogste belang dat je weet wat je richting is, waar je het voor doet. Want anders ben je in het luchtledige aan het werken. Mentaal, fysiek, spiritueel en financieel. Toen mijn ondernemerscoach me vroeg wat m’n omzet ging zijn voor de komende jaren klapte ik helemaal dicht. Met zweet op m’n rug en kloppend hart moest ik hem bekennen geen idee te hebben. Dat was 2 jaar geleden. Nu heb ik m’n doelen beter op m’n netvlies en als ik een doel heb behaald. Dan heb ik weer een reden voor een feestje. Champagne en slingers. Ook iets dat ik andere ondernemers van harte aanbeveel – vier je successen. Liever meer dan minder. Want anders werk je steeds maar door totdat…. Ja, totdat wat?

Doelstellingen en party time dus girls!


Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Dan zou ik meer vertrouwen hebben in mezelf. En me minder aantrekken wat anderen zeggen en vinden. Ondernemen vanuit je eigen kracht! En ga het ook doen! Daadkracht is enorm belangrijk voor een succesvolle onderneming. Toewerken naar je doel. Iedere dag een stapje. Laat je niet afleiden door je eigen belemmerde overtuigingen (je kent die stemmetjes wel: meid, waar denk je dat je mee bezig bent? Wie ben jij om dit te zeggen? Zie je nu wel, niemand zit op mij te wachten!) of externe validatie (dat je jouw succes laat afhangen of de ander wel meewerkt, jouw ideeën wel ziet zitten of zegt het allemaal maar niks te vinden). Onafhankelijkheid, authenticiteit en autonomie zijn key. En dat heb ik echt moeten leren door de jaren heen.


Wat is je toekomstvisie?

Mijn missie is een financieel onafhankelijke vrouw, op zo’n groot mogelijk schaal. Daar werkt ik met mijn boek The Money Issue, spreekbeurten en workshops komend jaar naartoe. Help je mee? Je kunt me als spreker inhuren via A cup of Ambition. Op mijn website staan data voor The Money Issue workshops, Ondernemer-sessies en Boek presentaties.


IG: @hannekevanonna

LinkedIn: @hannekevanonna

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page