top of page

Je doet het werk wat je doet vanuit onverwerkt familie trauma

Really?


Je denkt misschien dat je uit vrije wil je beroep kiest. In werkelijkheid is dat, uitzonderingen daargelaten, niet zo. Het werk dat je doet is te herleiden naar oud zeer uit je familielijn. Óf je probeert misstanden op te lossen, óf het oude trauma te maskeren.


Hoe mijn familie trauma mijn carrière heeft bepaald


Ik koos er als 17-jarige voor om psychologie te studeren. Geen idee waarom. Omdat ik iets moest kiezen. Volledig random dacht ik toen. Ik had net zo goed met m’n ogen dicht in de studiegids kunnen prikken.


Nu weet ik dat een onvolwassen en ongezonde psyche als gevolg van opgelopen angst en verlies in de oorlog bij mijn voorouders de trigger was van mijn studiekeuze. Later ging ik Communicatie Wetenschappen studeren. Omdat precies dát ontbrak in m’n leven: communicatie. Als kind droomde ik ervan in het Gooi te wonen en bij Kinderen voor Kinderen te mogen. Ik wilde dus altijd in de media werken, waarnaar later bleek om gezien te worden, om zichtbaar te zijn. De ironie wil -toeval bestaat niet in mijn woordenboek - dat ik drie decennia later als Hoofd Marketing van de VARA het merk Kinderen voor Kinderen onder mijn hoede kreeg. Wat een feest was dat! Daarentegen kwam ik in de mediawereld veel ego, machtsmisbruik en mannelijke energie tegen. Voor mij gesneden koek, want dat kende ik van huisuit wel. Ergens voelde dat dus veilig, die mediawereld. Nu ben ik Geldpsycholoog omdat geld het thema en leidraad is in mijn familiegeschiedenis.

Rijk versus arm. Armoede versus grote rijkdom.

Hanneke van Onna | Geldpsycholoog

Naast de longarts die rookt en de money coach zonder geld zijn er ook op het oog minder voor de hand liggende voorbeelden:

- De advocaat, mediator en de notaris (mensen in juridische beroepen) hebben recht hoog in het vaandel omdat ze onrecht kennen vanuit hun familielijn

- De hulpverlener heeft vaak zelf geen hulp gekend, of zijn/haar ouders. Door helper te zijn ontlopen ze eigen pijn maar hebben er wel dagelijks mee te dealen

- De kinderarts die op jonge leeftijd zijn zusje verloor aan ziekte

- De DJ die met koptelefoon op niet wil horen

- De entertainer die vreugde wil brengen om eigen pijn te maskeren

- De Duitsland-deskundige die de boetedoening van voorouders voortzet

- De geestelijke gezondheidszorgprofessional die familieleden heeft die niet geholpen zijn door het systeem

- De financiële professional die schaarste kent vanuit huis uit of van generaties ervoor

- De diëtist met eetziekten en/of hongerwinter in de familie

- De kleding, styling of make up - artist die zorgt voor de buitenkant van klanten om de binnenkant te verbloemen

Overigens heb ik absoluut geen waardeoordeel over jouw beroep. In tegendeel.

Het meest waardevolle en betekenisvolle werk komt voort uit trauma. En trauma, dat kennen we allemaal. Maar het is goed om erbij stil te staan. Om je bewust te zijn van wie je bent, wat je triggers en aanjagers zijn en wat je komt doen op deze wereld.


Stel jezelf eens deze vragen:

- Waarom doe jij het werk wat je doet?

- Hoe houdt het je weg van je eigen trauma?

- Welk familietrauma probeer je op te lossen?

- Wat of wie probeer je zichtbaar te maken uit generaties voor je?


Stof tot nadenken 🤔


Ergens blijf je altijd loyaal aan je (voor) ouders of je het nou wil of niet.


Meer inzicht? Kom naar de Geld & Werk opstellingen dag

13 december - laatste van 2023 – nog 2 plekken

31 januari - eerste van 2024


Of boek een inzicht call door een mailtje te sturen naar info@hannekevanonna.nlHanneke is Money Coach en Geldpsycholoog en is gespecialiseerd in het ontdekken en oplossen van emotionele en mentale obstakels die je afhouden van een overvloedig, succesvol leven.

Ze is uitgeroepen tot internationaal Top 20 Money Coach 2023 door coachfoundation.com, geldexpert voor LINDA. en schreef meerdere boeken (The Money Issue 2020, Geldgeheim 2022 & Money Journal 2023) via uitgeverij Kluitman.

Hanneke leefde een tijdje op de armoedegrens met haar kinderen en maakte de overstap naar financiële onafhankelijkheid en vrijheid. Nu geeft ze haar ‘kostbare’ levenslessen door via coaching, consulting & cursussen.

Haar live Geldopstellingen-dagen hebben velen de mogelijkheid gegeven om door onzichtbare, onbewuste geldblokkades te breken.

Met haar bedrijf Opulence begeleidt ze vermogende particulieren en families naar verlichting van emotionele en mentale ballast rondom geld.

Ze woont en werkt in Amsterdam en is als alleenstaande moeder van drie pubers.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page