top of page

Linktree voor Instagram beter niet gebruiken. Lees hier 4x WHY!

Bijgewerkt op: 24 nov. 2022

Ik heb van Linktree gehoord maar weet eigenlijk niet wat je bedoelt Hanneke. Ah zie hier, met Linktree kun je een soort landingspagina maken waar je meerdere links kunt toevoegen. Er zijn ook een aantal alternatieven zoals Linkin.bio en Elink. Maar Linktree is de populairste.

Linktree wordt vooral op Instagram gebruikt omdat je daar maar één plek hebt waar je een link kunt plaatsen. Dat is in je bio of profielomschrijving. Tenzij je meer dan 10.000 volgers hebt, dan kun je ook een link plaatsen in je Insta Stories (Swipe Up functie). Bij je posts kun je geen enkele link toevoegen en daarom verwijzen veel mensen vaak naar de link in hun bio.


De Grote NADELEN van Linktree:

1. Krekke branding, en dat is nou net mijn ding!

Linktree voor IG is heel beperkt qua branding, je kunt kiezen uit 4 kleurstellingen (je kent vast die vieze appelgroene kleur wel)

2. Linktree geeft goede statistieken.

De statistieken van Linktree zijn heel minimaal. Je ziet alleen hoe vaak er in totaal op een link geklikt is, zonder verdere specificaties (ook de betaalde versie blijft enorm achter)).

3. Geen betrouwbare Google Analytics gegevens

Alle bezoekers die op jouw Instagram link klikken komen eerst bij Linktree terecht, en niet rechtstreeks op jouw website. Linktree krijgt dus eigenlijk al jouw bezoekers cadeau. Ze moeten dan eerst nog doorklikken voordat het ook jouw website bezoekers worden. Die bezoekers zie je niet terug in je Google Analytics. Je weet dus ook niet hoeveel mensen op je de link in je Instagram profiel geklikt hebben.

4. Linktree gebruiken is slecht voor je SEO

Het grootste nadeel van Linktree is dat het slecht is voor je SEO en dat je dus geen goede gegevens krijgt waardoor je niet kunt optimaliseren. Dat is de reden dat ik Linktree niet meer gebruik.


Dus ik heb m’n eigen landingspage gemaakt vandaag!Hanneke van Onna | Financiele vrijheid | Financiele onafhankelijkheid

Hoe doe je dat? Heel simpel:

1. Maak op je website een nieuwe pagina aan, je zet ‘m ‘onderwater’ dus op ‘niet zichtbaar’.

2. Je ontwerpt je pagina precies zoals jij dat wil. In jouw eigen huisstijl. Ik gebruikte de profielfoto van mijn IG-account in een rondje bovenaan de pagina, daaronder mijn IG accountnaam en daaronder blokken met ‘links’. Let wel even op dat je mobiele versie met al die blokken goed meedoet. Want alle IG verkeer komt van mobiel.

3. Update je Instagram bio met de nieuwe url, bij bij bijvoorbeeld www.hannekevanonna.nl/linktree. En hoppa, al het verkeer komt weer direct waar het hoort te zijn: op jouw website!


Voordelen van een eigen landingspagina

Behalve dat je meer controle hebt en je eigen huisstijl kunt gebruiken, heeft het vooral een positieve impact op je vindbaarheid in Google en krijg je meer bezoekers op je website. Je ziet dit ook terug in je Google Analytics als ‘Instagram’ en niet al ‘referral’ verkeer. Hierdoor weet je ook of mensen doorklikken op de linkjes op je landingspagina of afhaken waardoor je dingen kunt aanpassen en testen zodat meer mensen doorklikken.


Way to go girl! No more Linktree.

107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page