top of page

Stick to the plan & buy the dip

Bijgewerkt op: 10 apr. 2023

Er is extreme onrust op de beurs: Wat te doen?

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het onrustig op de beurs.

Aandelenkoersen dalen wat zorgt voor een gevoel van financiële onveiligheid

Mijn advies is: Stick to the plan & buy the dip

Hanneke van Onna | Financiele vrijheid | Financiele onafhankelijkheid


Het coronavirus én het kelderen van de olieprijzen zorgen voor diepe dalingen op de beurs.

Aandelenbeurzen crashen, de AEX en Dow boekten vorige week het grootste verlies sinds 1987. Die verliezen doen ons denken aan de kredietcrisis van 2008. Het jaar overigens, waarin ikzelf failliet ging.


Maar als het stormt op de beurs dan is het belangrijk om rustig te blijven. Zoveel weten we.

Maar is dat wel zo makkelijk als je je zorgvuldig opgebouwde vermogen per dag ziet slinken? “We hebben meer dan 10 jaar kunnen profiteren economische groei. En zijn dat ook gaan leven. Dus dan komen deze klappen extra hard aan.”

Uit onderzoek blijkt dat mensen, en ook de bold beleggers onder ons vaak keuzes maken op basis van gevoel van emotie. “Ik zag mijn bitcoins op 16 maart dalen naar onder het bedrag waar ik ze ooit cheap kocht. Daar freakte ik best een beetje van. Zeker als je bedenkt dat vorig jaar na de zomer, de 3x zoveel waard waren en ik flink had kunnen cashen.”

Barclays maakte er deze mooie curve van:
Wat ook een mooi voorbeeld is voor hoe we ons überhaupt voelen. Zouden we nu op het punt van ‘panic’ zijn in de neergaande curve? Wat denk jij?


Emotionele beslissingen en keuzes leiden meestal niet naar het gewenste resultaat. Dat weten we deep down ook wel, maar toch laten we ons er door gidsen. Zeker als het om ons vermogen, inkomen of budget gaat. Om geld dus.

Dit komt binnen de gedragswetenschap ook naar voren in de ‘verlies-theorie’.

Wist je dat mensen verlies en winst op een andere manier ervaren?

Het negatieve gevoel van verlies kan twee keer zo heftig voelen als het positieve gevoel van winst.

Hierdoor legt de belegger teveel nadruk op het niet willen verliezen van geld. en wij mensen in het algemeen of het afwenden van het kwaad, het minimaliseren van pijn en het wegtoveren van problemen. De nadruk leggen op wat je NIET wil zal je nooit en te nimmer helpen aan een gevulde bankrekening.

Met dit in het achterhoofd is het dus extra moeilijk om in tijden van crisis bij je initiele beleggingsstrategie te blijven.

Terwijl dat nou juist is wat je zou moeten doen. Want de nadruk leggen op wat je NIET wil zal je nooit en te nimmer helpen aan een gevulde bankrekening. So keep your cool babe!


Het verleden heeft ons geleerd dat wanneer aandelenkoersen hard dalen door een extreme gebeurtenis (neem bijvoorbeeld 9/11) of crisis (zoals de internetcrisis in 2002 en de kredietcrisis in 2008) , deze daling vaak gevolgd wordt door een fors herstel.


Dalende koersen door een crisis worden vaak gevolgd door fors herstel


Als je nu je portefeuille in risico aanpast, vergroot je de kans dat je hier niet van profiteert.

Als je helemaal uitstapt loop je dit per definitie mis.


Is dit het juiste moment om te starten met beleggen?

De vraag of je nu moet starten met beleggen is niet eenduidig te beantwoorden.

We kennen allemaal de uitspraak Buy the dip. Koop op het laagste punt.

Momenteel zitten we in een behoorlijke dip, maar we weten alleen niet of het laagste punt al is bereikt. We weten wel zeker dat we heel erg laag zitten, dat zagen we net ook in de emotie-cyclus van sentiment.


De beurs is sentiment.


Het volgt het vertrouwen van de consument. Als wij straks, na een paar weken weer vertrouwen krijgen in de wereld, deze gruwelijke griep beter kunnen begrijpen, als er bijvoorbeeld een vaccin komt, of we bereiken groepsimmuniteit en we wennen aan remote & digitaal werken, dan kan de economie zomaar weer wat aantrekken. The only way is up zou ik zeggen. En dat is een goed signaal om de komende weken te starten met je geld te beleggen. Op de bank wordt je spaargeld in ieder geval niet meer.


Het is vaak het donkerst, net voordat het licht wordt


En dat geldt zeker ook voor de beurs. In China zien we al positieve ontwikkelingen. In Europa helaas nog niet. Maar zodra zich dit verder doorzet, is er weer ruimte voor rust en herstel op de beurzen.


Mijn belangrijkste advies voor nu is.

Voor de belegger: Stick to the plan. Verkoop niet. Herorienteer & herstructureer hoogstens je portfolio als jouw financiele behoeften en doelen gewijzigd zijn (dit laatste is wat je altijd al doet hoop ik ;-)

Voor de starter: Buy the dip. Oriënteerfianciele, onderzoek en onderwijs jezelf, om NU of de komende weken in te stappen in het wondere wereld van beleggen.120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page