top of page

Top 5 financiële vrijheid boeken (+ gratis download)

Bijgewerkt op: 9 okt. 2023


Willen we dat allemaal niet? Financiële vrijheid. Slapend rijk worden. Van actief naar passief inkomen bewegen. Yes, natuurlijk. Helaas betekent passief niet dat je gewoon je ogen sluit, je geld stort en dan maar hopen dat het groeit! 💸


Hopen zal je nooit verder helpen.

Hopen is geen strategie.

Passief inkomen vergt een gedegen strategie.

Een plan.

En daarvoor heb je een actieve rol nodig, veel discipline en de wil om je doelen te verwezenlijken. Maar vooral ook:

- Weten wat er gaande is in de financiële wereld

- Leren van experts, of in ieder geval van mensen die zelf ook actief beleggen (vraag naar concreet resultaat!) en waarvan je weet dat ze je onafhankelijk (dat is doorgaans niet de plaatselijke bank 😉) advies geven

- Jezelf informeren over mogelijkheden, opties, kansen en risico’s in de wereld van beleggen en investeren.

Educate & inform yourself dus!


Voor het bouwen aan jouw economisch fundament voor vrijheid raad ik je aan vooral te gaan lezen. Je financieel bewustzijn knapt er direct flink van op. Je doet inzichten op die nodig zijn om met vertrouwen te starten met investeren. Ook als je al begonnen met beleggen kan lezen en leren geen kwaad. Nooit.


Welke boeken over financiële vrijheid moet je gelezen hebben?


1. Think & Grow Rich van Napoleon Hill (1937)

De klassieker onder de klassiekers van persoonlijke ontwikkeling en succes, je hebt er vast wel eens van gehoord, is Think & Grow Rich van Napoleon Hill. Een must read, ook als het je niet meteen om de moneys gaat. De waarheden en wijsheden die Napoleon Hill beschrijft zijn tijdloos, de wetten en regels zijn universeel. Dit boek neemt je stapsgewijs mee in de strategie die miljoenen mensen een fortuin heeft opgeleverd, maar die bovenal de formule is voor een succesvol leven. Wat ik altijd benadruk, vooral bij mensen die denken dat ze ‘overnight’ rijk kunnen worden door het doen van een trucje: geld hebben, geld houden en geld verdienen is voor 80% innerlijk werk. Dit is ook de kern van dit standaard werk en is daarom tot op de dag van vandaag actueel. De manier waarop je voelt en denkt zal jouw succes bepalen. Er zijn wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Dat zegt al genoeg.


“Een doel is een droom met een deadline” Napoleon Hill

Hanneke van Onna | Money Coach | financiële vrijheid


Het kan zijn dat jij een sucker voor klassieke werken bent, dan mag dit boek niet ontbreken in je collectie. Toch. Dit origineel stamt uit 1937, en is in het Engels. Dat is, en dat weet ik uit ervaring, best pittig tot hier en daar onbegrijpelijk. Leuk, als je van een uitdaging houdt. Als je daar minder enthousiast van wordt: er is ook een Nederlandse vertaling van Think & Grow Rich.


Pick & choose wat voor jou fijn is om te hebben en te lezen. Maar deze titel is een must-have & read.


2. Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki


Ik ben fan van Kiyosaki. Zo dat is gezegd. Ik ben over het algemeen niet zo’n groupie maar deze man… Concreet, duidelijk, praktisch. Zoals ik het graag heb.

Ik had nog nooit eerder gezien of gelezen. In zijn boek Rich Dad Poor Dad voor het eerst:

* over het fabeltje dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te worden * de misvatting dat je huis tot de activa behoort; * waarom je niet op het schoolsysteem kunnenvertrouwen als het om financiële educatie gaat * wat je je kinderen zou moeten leren over geld zou moeten leren als je hen een gezonde financiële toekomst wilt geven.


"Rich Dad Poor Dad" is een boek geschreven door Robert Kiyosaki. Het boek gaat over de financiële opvoeding van Kiyosaki en de lessen die hij heeft geleerd van zijn twee "vaders": zijn echte vader (de arme vader) en de vader van zijn beste vriend (de rijke vader).


De belangrijkste boodschap van het boek is dat het essentieel is om financiële intelligentie te ontwikkelen en te begrijpen hoe geld werkt, om rijkdom op te bouwen en financiële vrijheid te bereiken. Kiyosaki legt uit dat traditionele onderwijsinstellingen vaak niet voldoende leren over geldzaken en dat het daarom belangrijk is om te leren van mensen die succesvol zijn in het opbouwen van rijkdom.


Kiyosaki geeft verschillende tips en adviezen om financiële intelligentie te ontwikkelen, zoals het onderscheid maken tussen actief inkomen (geld verdienen door te werken) en passief inkomen (geld verdienen door investeringen of andere bronnen), het leren van de basisprincipes van investeren en het vermijden van schulden die geen waarde toevoegen.


Het boek is geschreven als een autobiografie en Kiyosaki deelt persoonlijke anekdotes en ervaringen om zijn punten te illustreren. Het boek heeft wereldwijd veel aandacht gekregen en wordt beschouwd als een klassieker op het gebied van persoonlijke financiën.


Als je niet hangt aan een hardcover dan is deze versie de goedkoopste: de Engelse versie van Rich Dad Poor Dad van Robert T. Kiyosaki voor slechts 8,89 morgen bij jou op de deurmat.

Hanneke van Onna | Money Coach | financiële vrijheid


Een must read voor iedereen die verlangt naar meer financiële vrijheid! De Nederlandse versie: Rijke pa Arme pa is aanzienlijk duurder, maar het bedrag wel waard want het is een mooi stevig boek dat de tand des tijds zal doorstaan.


BONUS EN GRATIS E-BOOK!

Wil je wel graag lezen maar niet kopen. Dan is dit jouw geluksdag!

Download hier je gratis pdf van Rich Dad Poor Dad


Rijke pa arme pa, de Nederlandse versie van Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki


“Wat de rijken hun kinderen leren over geld – dat de armen en de middenklasse niet doen”

De Nederlandse versie is bijna 4x zo duur maar wel mega toegankelijk en makkelijk leesbaar. Het is een boek dat je steeds weer oppakt om weer een stukje verder, of random, te lezen. Dat komt mede door het feit dat Kiyosaki zichzelf veel en vaak herhaalt. Misschien ben ik zo snel van begrip -;), maar ik raakte soms wat geïrriteerd ‘ik weet het nu wel Robert’. Misschien acht hij die herhalingen nodig om belangrijke inzichten te laten beklijven. Net als reclame. Kan. Dan is hij hierbij vergeven.

Ondanks dat, een absolute ‘banger’ van een boek richting jouw financiële vrijheid!

Niet gelezen, is voor altijd gemist. Ik meen het. Je koopt het boek hier voor 30 euro.


Extra aanrader van Robert T. Kiyosaki.


De Cashflow Kwadrant is een concept geïntroduceerd door Robert Kiyosaki in zijn boek "Rich Dad Poor Dad". Het kwadrant is opgedeeld in vier categorieën van mensen op basis van hoe ze hun inkomen verdienen:


1. Werknemers (E) - Mensen die werken voor een salaris of loon bij een werkgever.

2. Zelfstandigen (S) - Mensen die werken voor hun eigen bedrijf of praktijk en vaak zelf verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van het werk.

3. Ondernemers (B) - Mensen die eigenaar zijn van een bedrijf en werken aan het bouwen van een systeem waarin anderen werken om geld voor hen te verdienen.

4. Investeerders (I) - Mensen die geld verdienen door te investeren in activa zoals aandelen, vastgoed en andere investeringen.


Kiyosaki stelt dat de sleutel tot financiële vrijheid is om over te stappen van de linkerzijde van het kwadrant (werknemers en zelfstandigen) naar de rechterkant van het kwadrant (ondernemers en investeerders). Dit komt omdat de rechterkant van het kwadrant de mogelijkheid biedt om passief inkomen te verdienen, terwijl de linkerzijde van het kwadrant afhankelijk is van actief inkomen.


Door te begrijpen in welke categorieën mensen zich bevinden, kunnen ze hun financiële doelen beter begrijpen en strategieën ontwikkelen om hun inkomen en vermogen te vergroten.


3. The psychology of money, Morgan Housel


De psychologie van geld is een complex onderwerp dat zich richt op de emoties, gedachten, overtuigingen en gedragingen van individuen met betrekking tot geld en is precies mij vakgebied. Datgene wat niet wordt gezien, gezegd of gedaan met geld maar de financiële koers van je leven bepaalt. Het gaat erom hoe mensen geld waarderen, beslissingen nemen over geld, en de emotionele impact die geld kan hebben op hun leven.


Enkele belangrijke punten uit het boek "De Psychologie van Geld" van Morgan Housel zijn:


- Geld is niet alleen een financiële kwestie, maar ook een emotionele kwestie.

- Onze houding ten opzichte van geld wordt beïnvloed door onze opvoeding, cultuur en ervaringen. [neem eens deel aan een Geld opstelling om in zicht te krijgen in je onbewuste money blocks]

- Het is belangrijk om emotionele intelligentie te ontwikkelen als het gaat om geldbeheer, zoals het begrijpen van onze eigen patronen en emoties met betrekking tot geld.

- Het vermogen om te sparen en verstandig te investeren is belangrijk voor financiële stabiliteit op de lange termijn.

- Succesvolle investeerders nemen beslissingen op basis van feiten en cijfers, en niet op basis van emoties of impulsen.

- Het is belangrijk om doelen te stellen en prioriteiten te stellen bij het beheer van geld.

- Inzicht in de tijdswaarde van geld is belangrijk bij het nemen van financiële beslissingen.

- Het is belangrijk om financiële risico's te begrijpen en beheren.

- Geld kan bijdragen aan geluk, maar alleen als het op de juiste manier wordt gebruikt en beheerd.


Een boek naar mijn hart als Money coach en Geldpsycholoog. En voor ieder ander die een mindswitch wil maken naar meer financiële vrijheid.

Hanneke van Onna | Money Coach | financiële vrijheid
4. Geldgeheim van Hanneke van Onna (2022)

Nee, nu kan mijn eigen boek niet achterblijven en zet ik ‘m met trots in dit rijtje. Ik schreef mijn eerste boek The Money Issue (2020) in eerste instantie om mijn verhaal op papier te hebben. Van leven in grote rijkdom, naar leven in armoede. En de zoektocht naar financiële onafhankelijkheid en vrijheid daarna. Ik had niet als doel om een bestseller te schrijven of om er rijk van te worden. Want het schrijven en uitgeven van een boek in Nederland sowieso geen lucratief businessmodel. Als er maar 5 of 10 mensen mee geholpen zouden zijn, dan is dat pure winst dacht ik.

Anders bleek waar. Financiële onafhankelijkheid en vrijheid bleek een zeer actueel onderwerp en kreeg nog meer urgentie door het aanbreken en houden van de Corona pandemie. In oktober 2022 kwam Geldgeheim uit, 10 geheime lessen naar financiële vrijheid.


"Geldgeheim" is een boek geschreven door Hanneke van Onna dat gaat over hoe je op een gezonde en bewuste manier met geld kunt omgaan en financiële vrijheid kunt bereiken. In het boek richt Van Onna zich op het veranderen van je mindset en het ontwikkelen van financiële gewoonten die bijdragen aan financiële welzijn.


Het boek begint met het belang van het stellen van financiële doelen en het creëren van een budget. Van Onna legt uit hoe je een budget kunt maken en hoe je deze kunt gebruiken om je uitgaven te beheersen. Ze benadrukt het belang van het opbouwen van een noodfonds om onverwachte uitgaven op te vangen.


Vervolgens gaat Van Onna in op het verminderen van schulden. Ze geeft advies over hoe je schulden kunt aflossen en hoe je kunt voorkomen dat je opnieuw in schulden raakt. Ze bespreekt ook het belang van het begrijpen van rente en hoe je deze kunt verminderen.


Daarna gaat het boek over het vermijden van impulsaankopen en het veranderen van je koopgedrag. Van Onna biedt praktische tips en strategieën om impulsaankopen te vermijden en te weerstaan aan de verleiding om geld uit te geven aan dingen die je niet echt nodig hebt.


Het boek sluit af met het belang van het nemen van verantwoordelijkheid voor je financiën en het creëren van een leven dat in lijn is met je waarden en doelen. Van Onna benadrukt dat het bereiken van financiële vrijheid niet alleen gaat over geld, maar ook over het creëren van een gezond en gelukkig leven.


Al met al biedt "Geldgeheim" praktische en toegankelijke informatie over hoe je op een gezonde en bewuste manier met geld kunt omgaan. Het boek is geschikt voor iedereen die zijn of haar financiële situatie wil verbeteren en meer controle wil hebben over zijn of haar leven.

Hanneke van Onna | Money Coach | financiële vrijheid


In 2023 kwam Hanneke's Money Journal uit bij uitgeverij Pepper Books. Dit Money Journal is een praktisch dagboek waarin je jouw financiën kunt bijhouden. Het boek biedt handvatten om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, en hoe je daar verstandig mee om kunt gaan.

Het Money Journal bevat onder andere ruimte om je inkomsten en uitgaven per week bij te houden, een overzicht van je maandelijkse vaste lasten, en een pagina waarop je je spaardoelen kunt vastleggen. Ook staan er tips in het boek om slim met geld om te gaan en je financiële doelen te behalen.

Het bijhouden van het Money Journal kan helpen om bewuster met geld om te gaan en beter grip te krijgen op je financiële situatie. Door regelmatig te schrijven over je financiën, en je emoties rondom geld word je je meer bewust van je uitgavenpatroon en kun je eventuele problemen eerder signaleren en aanpakken.


Je bestelt het Money Journal, plan je weg naar financiële vrijheid (2023) hieronder:

Hanneke van Onna | Money Coach | financiële vrijheid

5. I will teach you how to be rich, Ramit Sethi (2023)


Van dit boek is een gelijknamige serie op Netflix gemaakt die zeer die moeite waard is om te kijken. I will teach you how to be rich is in het Nederlands vertaald en in 2023 op de markt gekomen.

"Ik zal je leren rijk te worden" is een boek over persoonlijke financiën dat mensen helpt rijkdom op te bouwen en hun droomleven te leiden. Het boek bestaat uit zes hoofdstukken die elk een specifiek aspect van persoonlijke financiën behandelen.

Het eerste hoofdstuk bespreekt hoe je financiële doelen kunt stellen en een budget kunt maken dat aansluit bij die doelen. Het benadrukt het belang van het automatiseren van financiën om het gemakkelijker te maken om geld te sparen en te investeren.

Het tweede hoofdstuk gaat over creditcards en hoe je ze kunt gebruiken om beloningen te maximaliseren en kosten te minimaliseren. De auteur geeft tips over hoe je de juiste creditcard kunt kiezen en hoe je veelgemaakte fouten kunt vermijden.

Het derde hoofdstuk behandelt de basisprincipes van beleggen en hoe je ermee kunt beginnen. De auteur legt het verschil uit tussen aandelen, obligaties en beleggingsfondsen en geeft advies over hoe je beleggingen kunt kiezen die overeenkomen met je risicotolerantie en financiële doelen.

Het vierde hoofdstuk bespreekt hoe je kunt sparen voor je pensioen, inclusief strategieën voor het kiezen van de juiste pensioenrekeningen en het maximaliseren van bijdragen.

Het vijfde hoofdstuk richt zich op hoe je geld kunt besparen op grote aankopen, zoals een auto of een huis. De auteur geeft tips over het onderhandelen van prijzen en het krijgen van de best mogelijke deal.

Tot slot behandelt het zesde hoofdstuk hoe je inkomen kunt verhogen door te onderhandelen over een salarisverhoging, het starten van een bijbaan of het vinden van een nieuwe baan.

Al met al biedt "Ik zal je leren rijk te worden" praktisch advies en actiestappen om lezers te helpen rijkdom op te bouwen en hun financiële doelen te bereiken. De auteur benadrukt het belang van actie ondernemen en het maken van kleine veranderingen die op de lange termijn een groot effect kunnen hebben. De voorbeelden die gebruikt worden zijn wel voor de Amerikaanse markt en niet altijd even geschikt voor de Nederlandse lezer. Toch is dit boek meer dan het lezen waard wanneer je verlangt naar meer financiële vrijheid.


Hanneke van Onna | Money Coach | financiële vrijheidAls je serieus bent over je weg naar financiële vrijheid begin je hier. Met lezen. Voor jezelf of voor een ander. Lees 1 boek van de lijst. Of 2. Liever 3 of allemaal.

Al deze boeken zijn de bom om te krijgen en te geven.


Heb je nog suggesties voor de lijst?

Ik laat me graag door je inspireren!


En ja, en laat ik dit nog zeggen. Ik verwijs steeds met een knop naar de blauwe bal van bol. Dat doe ik om het jou makkelijk te maken. Het staat je natuurlijk vrij om ergens anders te shoppen. Alle boeken zijn te verkrijgen bij de betere boekhandel, fysiek en/of online. Of anders bestel je bij de boekenwinkel om de hoek, dat doen ze graag voor je!


In liefde en overvloed,

HannekeHanneke van Onna | Money Coach | financiële vrijheid

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page