top of page

Voor een dubbeltje geboren

Bijgewerkt op: 20 apr. 2023

“Mijn ouders zijn allebei oorlogskinderen. Voor hen was zuinigheid een deugd. Mijn vader komt uit een arbeidersgezin. Hij leerde al jong dat hij voor een dubbeltje geboren was en nooit een kwartje zou worden. Mijn moeder kwam uit een succesvol en rijk ondernemersgezin. De financiële disbalans tussen mijn ouders was voelbaar, maar geen gespreksonderwerp Er werd weinig gepraat over echte dingen; niet over gevoel en niet over geld.


Zo leerde ik als kind: over geld mag je het niet hebben. Geld is spannend, moeilijk en mysterieus. Het leek wel een soort geheim van de volwassenen.

Dertig jaar van mijn leven probeerde ik het onderwerp zo ver mogelijk bij me vandaan te houden. Ik onderhandelde niet over mijn salaris, liet me zand in mijn ogen strooien bij de financiële afwikkeling van mijn scheiding en gaf verdiend geld meteen uit aan nutteloze spullen. Ik was die poen liever kwijt dan rijk.”

Uit: Geldgeheim


In de jaaropleiding familie-opstellingen heb ik mijn schizofrene relatie kunnen aankijken en mogen opschonen. Ik zie nu dat de faillissementen, verkeerd toegeëigend geld, slecht gegeven (en ontvangen) erfenissen en andere financiële rampspoed in de familie zit, zowel bij vader als bij moeder. In rijk en arm, in geld verdienen en uitgeven als water. Ik zie dat de geschiedenis zich herhaalt. En niet alleen bij mij. Ook bij jou. Bij iedereen.


*Dit is de plek waar de oplossing ligt van alle problemen rondom geld.

*Dit is de plek waar financiële bevrijding te vinden is.

*Dit is de plek waar financiële heling plaatsvindt.Dat vind je niet in:

- Nog harder werken

- Nog meer beknibbelen

- Nog een risicovolle belegging


Dus voor je deze maand nog beter je best gaat doen, nog harder gaat rennen.

Sta even stil. En liefst nog veel langer. En bedenk eens hoe jouw ouders, en de ouders van jouw ouders, omgingen met geld.


49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page