top of page

Wat maakt jou blut?

Bijgewerkt op: 10 apr. 2023

De energierekening. Klopt. Toch is de grootste geld verbrander iets anders.


Hanneke van Onna | financiele vrijheid | money coach


Veel van ons leiden aan de zogenaamde levensstijlgriep. De griep – ik noem het een ziekte omdat het langzaamaan in je portemonnee kruipt zonder dat je er erg in hebt – vindt plaats wanneer een hoger inkomen automatisch leidt tot meer uitgaven. De groeiende economie van afgelopen decennia hebben bovenmatig consumentisme in de hand gewerkt. Shoppen is een hobby geworden, voor tijdverdrijf of afkoping van een kutgevoel.


Terug naar de levensstijlgriep. Een groeiende bankrekening leidt vaak tot een groeiende behoefte aan de meer verfijnde, kwalitatieve of bijzondere dingen in het leven of steeds meer impulsaankopen. Denk aan duurdere auto’s, exotische hobby's, gastronomische geneugten, gadget-hebberij, huisdieren, kinderen, abonnementen, lidmaatschappen, exorbitante reisjes of uitjes. Naarmate je meer verdiend liggen oplopende structurele uitgaven op de loer. Dit zijn vaak onbewuste mega verslinders. Ik heb het over verslavingen: aan eten, drugs, alcohol, gokken, dure merken, gadgets of shoppen bijvoorbeeld.


Naarmate het inkomen stijgt besteden vrouwen steeds meer geld aan kleding en uiterlijke verzorging, mannen zoeken een nieuwe hobby en gaan fietsen, gamen, vissen of golfen. Ze willen dan het liefst in een keer de gehele uitrusting daarvoor aanschaffen. Je begrijpt het idee.


En waarom doen mensen dit?

Omdat ze het voorbeeld van hun vrienden en de buren volgen.

Als je eenmaal gewend bent aan je nieuwverworven levensstijl kan je maar moeilijk weer terug. Juist, en dan zit je gevangen in de financiële ratrace van het leven.


Is er een uitweg? Absoluut.


Lees verder als je weten wil hoe les fines fleurs, de allerrijkste van de wereld, dat doen.Nuttig, leerzaam en brengt geld IN het laatje. Dát is een goed cadeau voor onder de boom!


GELDGEHEIM van Hanneke van Onna Money CoachLaat ik je dit meegeven als overpeinzing vandaag als je op het punt staat nutteloze, te dure cadeaus voor de kerst wil of moet gaan shoppen.Rijke mensen hebben weinig tot geen schulden, want dat is het eerste wat werd afbetaald (mochten er überhaupt schulden zijn). De rijken, ook de allerrijksten van de wereld, houden er een sobere levensstijl op na. Ze hebben geen Lamborghini’s, merkkleding, helikopters, buitenhuizen op exotische eilanden en doen geen exorbitante uitgaven. Daarvoor weten ze maar al te goed dat extreme uitgaven niet zullen helpen meer vrijheid te verwerven.Mocht je naar aanleiding van dit artikel hulp, ondersteuning en support willen of nodig hebben om uit de ratrace te stappen kun je een 1:1 money coaching sessie boeken op mijn website. Laat me weten waar je vastloopt en hulp bij nodig hebt.bottom of page