top of page

Geld is een illusie | Money Coach

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2023

De waarde van geld wordt ruim overschat. Ik ken mensen die bereid zijn voor geld dingen op te geven die veel meer waard zijn: hun gezondheid, hun tijd, hun gezin, hun eigenwaarde en soms zelfs hun integriteit. Sommigen trouwen ervoor, om pas later de werkelijke prijs te zien die het ze heeft gekost.


Ergens weet je misschien wel dat geld een illusie is. Niet het geld zelf is wat je nodig hebt. Sterker nog: we kunnen het niet vasthouden of zien. Het is een abstract bedrag dat op de bank staat of in een huis zit. Maar als geld een illusie is, waar zijn we dan wel naar op zoek? Waar we echt naar op zoek zijn, is het gevoel dat geld oplevert. Het gevoel van vrijheid, veiligheid, een fundament onder je leven, empowerment, anderen die het nodig hebben kunnen helpen, bijdragen aan een betere wereld of het gevoel hebben het leven te vieren.

Helaas is geld voor velen een constante bron van angst. Mensen voelen schaamte als ze er te weinig van hebben, of schuld als er van veel is, of té veel, want mag dat eigenlijk wel in deze wereld van onevenredig verdeelde welvaart? Onderzoek wijst uit dat het schuldgevoel bij overvloed even groot kan zijn als het gevoel van schaamte bij armoede. Geld is in relaties vaak een heet hangijzer en een bron van onenigheid. Als er niet genoeg is om rond te komen, is het keihard ploeteren. Aan de andere kant: wie wel geld bezit, moet oppassen, want – en ik kan het beamen – er is meteen angst om het weer kwijt te raken. Zo beheersen zorgen om geld en problemen met geld ons leven.


Het goede nieuws is dat je er van los kunt komen. Hoe?

Blijf me volgen of bezoek mijn website.73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page