top of page

Pas op voor de levensstijl-griep! | Hoe we komen tot over consumptie

Overmatige consumptie. Ik noem het de griep. Levensstijlgriep.

Ik noem zo omdat het langzaamaan in je portemonnee kruipt zonder dat je er erg in hebt. De levensstijlgriep vindt plaats wanneer een hoger inkomen automatisch leidt tot meer uitgaven.


De groeiende economie van afgelopen decennia heeft bovenmatig consumentisme in de hand gewerkt. Shoppen is een hobby geworden, voor tijdverdrijf of afkoping van een kutgevoel.


Een groeiende bankrekening leidt vaak tot een groeiende behoefte aan de meer verfijnde, kwalitatieve of bijzondere dingen in het leven of steeds meer impulsaankopen.

Denk aan duurdere auto’s, exotische hobby’s, designerkleding, gastronomische geneugten, gadget-hebberij, lidmaatschappen, exorbitante en zeer frequente reisjes of uitjes.

Naarmate je meer verdient liggen oplopende structurele uitgaven én impulsaankopen op de loer. Dit zijn vaak onbewuste mega verslinders. Ik heb het hier over verslavingen: aan eten, drugs, alcohol, gokken, en shoppen bijvoorbeeld. Naarmate het inkomen stijgt besteden vrouwen steeds meer geld aan kleding en uiterlijke verzorging. Mannen zoeken een nieuwe dure hobby en gaan fietsen, gamen, varen, vissen of golfen. En natuurlijk moet alle gear daarvoor in één keer worden aangeschaft.

Je begrijpt het idee. Je houdt nog steeds geen cent over aan het einde van de maand.


Bron: mijn tweede boek Geldgeheim (dit zou wel een goede investering zijn voor de dure decembermaand: 19,99 en 10 geheime geldlessen die je niet op school hebt geleerd ;-)

Maar waarom doen mensen dit?

We geven gretig uit vanuit sociale druk om vooral maar mee te doen met de buren of vrienden. In Amerika noemen ze dit mechanisme ‘keeping up with the Joneses’: een wetenschappelijk bewezen fenomeen dat laat zien dat mensen meer en opzichtiger gaan consumeren als anderen in hun omgeving dat ook doen.

Opzichtige consumptie – of conspicuous consumption, zoals de Amerikaanse socioloog Thorstein Veblen het in 1899 noemde – van luxegoederen is zelfs zo besmettelijk dat buren zich in de schulden steken om maar mee te doen. Onderzoek naar de buren van lottowinnaars laat dit zien. Opzichtige consumptie van lottomiljonairs zet buren onder druk om zelf ook meer uit te gaan geven aan spullen. De sociale druk is zelfs zo groot dat creditcard- en hypotheekschulden, en daarmee ook faillissementsaanvragen, van buren significant toenemen in buurten waar grote lottoprijzen zijn gevallen.


Hanneke van Onna Money coach over consumptie

Als je eenmaal gewend bent aan je nieuwverworven levensstijl kan je maar moeilijk weer terug. Juist, en dan zit je gevangen in de ratrace van het leven: hard werken om je levensstijl te kunnen behouden. Is er een uitweg?

Absoluut.

Feel free to contact me!


Comments


bottom of page