top of page

Schaarste versus Overvloed: De Psychologie van Geld


In ons leven worden we al vroeg geconfronteerd met het concept van schaarste.

Het begint vaak al in de kleuterklas, een omgeving die normaal gesproken symbool staat voor vreugde en vrijheid. Maar introduceer het spel 'stoelendans' en de sfeer verandert. De kinderen, eens zo vrolijk en onbezorgd, worden plotseling alert, angstig zelfs, terwijl ze zich haasten om een stoel te bemachtigen en de muziek te slim af te zijn. Een van mijn Linkedin contacten zei:


"Wat een eyeopener! Die gedachte van "straks is er geen plek meer voor mij" is zo herkenbaar uit mijn kindertijd 🥲"


Deze eenvoudige kinderspelletjes zijn eigenlijk de eerste lessen in schaarste. Het idee dat er niet genoeg is voor iedereen, dat er altijd iemand verliest, wordt diep ingeprent in onze psyche. Het is een mentaliteit die ons volwassen leven doordringt en onze relatie met geld en welvaart vormgeeft.


Maar wat is schaarste precies? En hoe beïnvloedt het onze beslissingen en emoties rondom geld? Schaarste gaat niet alleen over een gebrek aan fysieke middelen; het is net zo goed een mindset, een gevoel van tekortkoming dat ons gedrag stuurt.


In de wereld van de geldpsychologie en financiële therapie is schaarste een centraal thema. Het erkennen van dit fenomeen en het begrijpen van de impact ervan op onze financiële beslissingen is cruciaal voor het bereiken van financieel welzijn.


Maar er is ook een tegenhanger: overvloed. Ik geloof persoonlijk 100% in overvloed.

Een mindset van overvloed is gebaseerd op het geloof dat er genoeg is voor iedereen, dat er kansen zijn om te groeien en te gedijen, zelfs in moeilijke tijden. Het cultiveren van een mindset van overvloed kan een krachtig tegengif zijn voor de negatieve effecten van schaarste.


Als geldcoach en expert in financiële therapie help ik mijn cliënten om hun relatie met geld te transformeren. Door bewustwording, educatie en praktische tools streven we naar een mindset van overvloed, waarbij financiële stress wordt verminderd en de weg naar welvaart wordt geopend.


Blijf onze blog volgen voor meer inzichten en tips over geldpsychologie, moneymindset en financieel welzijn.


Samen kunnen we een wereld creëren waarin overvloed de norm is.


In liefde & overvloed

Hanneke van Onna


Voor geldopstellingen, financial therapy & sessies: www.hannekevanonna.nlHanneke is money coach en geldpsycholoog en is gespecialiseerd in het ontdekken en oplossen van emotionele en mentale obstakels die je afhouden van een overvloedig, succesvol leven. Ze is uitgeroepen tot internationaal Top 20 Money Coach 2024, geldexpert voor LINDA. en schreef meerdere boeken (The Money Issue 2020, Geldgeheim 2022 & Money Journal 2023). Zelf leefde ze een tijdje op de armoedegrens. Ze maakte de switch naar financiële onafhankelijkheid en vrijheid. Nu  geeft ze haar ‘kostbare’ levenslessen door via coaching, consulting & financial therapy. Haar live Geldopstellingen-dagen hebben velen de mogelijkheid gegeven om door onzichtbare, onbewuste geldblokkades te breken. Met haar bedrijf Opulence begeleidt ze vermogende particulieren en families met het verlichten van emotionele en mentale ballast rondom geld. Ze woont en werkt in Amsterdam, als alleenstaande moeder van drie kinderen.


Keywords:

Comments


bottom of page