top of page

Schuld is heavy lifting - hoe kom je van dat zware gevoel af?

Ik begon mijn carrière met een mega studieschuld, kreeg te kampen met een faillissement met een forse schuld aan de bank en liep tegen een schuld op naar mijn ex na de scheiding. Ik ben goed bekend met schuldgevoelens.


De emotie achter schuld is zwaar

Van alle emoties denkbaar heeft schuld, naast schaamte, de laagste frequentie/vibratie op de emotieschaal. Wat wil zeggen dat het de meest negatieve emotie is om te ervaren.

Daar komt nog eens bij dat we in het Nederlands maar een woord hebben voor schuld. In het Engels zijn de fysieke flappen en het gevoel van schuld twee woorden, namelijk ‘debt’ en ‘guilt’.

 

In het Nederlands is schuld allebei tegelijkertijd:

·        Schuld = boetedoening

·        Je bent schuldig – net als een crimineel

·        Je bent een schuldenaar = dader

·        Je moet afbetalen met rente = slachtoffer

·        Iedere maand afbetalen = maandelijkse stokslag als gevold van slecht gedrag

·        Het hebben van een schuld laat je minderwaardig voelen en maakt je klein


Het hebben van een schuld is zwaar, heel zwaar.

Veel van mijn klanten hebben schuldgevoelens als overblijfselen van een oude fysieke schuld. Ik heb het zelf ook echt moeilijk gehad met heftige, zelfafwijzende emoties rondom schuld. Inmiddels ben ik ervan verlost. En verlos ik ook mijn klanten van stress gevoelens rondom schuld en schulden.

 

Wat is mensen met schulden leer?


Change the words


Voor een zaal met studenten  - met vaak torenhoge DUO schulden – zorgt het omzetten van het negatieve woord ‘schuld’ in de positieve woorden ‘investering in de toekomst’ voor een zucht van verlichting en soms tranen. Voor ondernemers met schulden uit faillissement of ander financieel trauma veranderen we  ‘schuld’ naar ‘leergeld’. En dat helpt.


Haal het woord ‘schuld’ uit je leven. Het brengt je niks.


Het is het proberen waar toch?


O ja en een note aan mensen die werken in de #schuldhulpverlening #schuldsanering of andere soorten van #schuldhulp: kom naar mijn Masterclass Money & Mind voor professionals – daar leer je meer van dit soort tools en maken we zware financiële onderwerpen bespreekbaar.

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page