top of page

Dé 5 financiële vrijheid boeken volgens Hanneke (+ 1 gratis download)

Bijgewerkt op: 24 nov. 2022


Hanneke van Onna | Financiële vrijheid | The money issue


Willen we dat allemaal niet? Financiële vrijheid. Slapend rijk worden. Van actief naar passief inkomen bewegen. Yes, natuurlijk. Helaas betekent passief niet dat je gewoon je ogen sluit, je geld stort en dan maar hopen dat het groeit! 💸


Hopen zal je nooit verder helpen.

Hopen is geen strategie.

Passief inkomen vergt een gedegen strategie.

Een plan.

En daarvoor heb je een actieve rol nodig, veel discipline en de wil om je doelen te verwezenlijken. Maar vooral ook:

- Weten wat er gaande is in de financiële wereld

- Leren van experts, of in ieder geval van mensen die zelf ook actief beleggen (vraag naar concreet resultaat!) en waarvan je weet dat ze je onafhankelijk (dat is doorgaans niet de plaatselijke bank 😉) advies geven

- Jezelf informeren over mogelijkheden, opties, kansen en risico’s in de wereld van beleggen en investeren.

Educate & inform yourself dus!

Voor het bouwen aan jouw economisch fundament voor vrijheid raad ik je aan vooral te gaan lezen. Je financieel bewustzijn knapt er direct flink van op. Je doet inzichten op die nodig zijn om met vertrouwen te starten met investeren. Ook als je al begonnen met beleggen kan lezen en leren geen kwaad. Nooit.


Welke boeken over financiële vrijheid moet je gelezen hebben?


1. Think & Grow Rich van Napoleon Hill (1937)

De klassieker onder de klassiekers van persoonlijke ontwikkeling en succes, je hebt er vast wel eens van gehoord, is Think & Grow Rich van Napoleon Hill. Een must read, ook als het je niet meteen om de moneys gaat. De waarheden en wijsheden die Napoleon Hill beschrijft zijn tijdloos, de wetten en regels zijn universeel. Dit boek neemt je stapsgewijs mee in de strategie die miljoenen mensen een fortuin heeft opgeleverd, maar die bovenal de formule is voor een succesvol leven. Wat ik altijd benadruk, vooral bij mensen die denken dat ze ‘overnight’ rijk kunnen worden door het doen van een trucje: geld hebben, geld houden en geld verdienen is voor 80% innerlijk werk. Dit is ook de kern van dit standaard werk en is daarom tot op de dag van vandaag actueel. De manier waarop je voelt en denkt zal jouw succes bepalen. Er zijn wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Dat zegt al genoeg.

“Een doel is een droom met een deadline” Napoleon HillHet kan zijn dat jij een sucker voor klassieke werken bent, dan mag dit boek niet ontbreken in je collectie. Toch. Dit origineel stamt uit 1937, en is in het Engels. Dat is, en dat weet ik uit ervaring, best pittig tot hier en daar onbegrijpelijk. Leuk, als je van een uitdaging houdt. Als je daar minder enthousiast van wordt: er is ook een Nederlandse vertaling van Think & Grow Rich.


Pick & choose wat voor jou fijn is om te hebben en te lezen. Maar deze titel is een must-have & read.


2. Rich Dad Poor Dad van Robert Kyosaki (2017)


Ik ben fan van Kyosaki. Zo dat is gezegd. Ik ben over het algemeen niet zo’n groupie maar deze man… Concreet, duidelijk, praktisch. Zoals ik het graag heb.

Ik had nog nooit eerder gezien of gelezen, In zijn boek Rich Dad Poor Dad voor het eerst: * over het fabeltje dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te worden * de misvatting dat je huis tot de activa behoort; * waarom je niet op het schoolsysteem kunnenvertrouwen als het om financiële educatie gaat * wat je je kinderen zou moeten leren over geld zou moeten leren als je hen een gezonde financiële toekomst wilt geven.

Als niet hangt aan hardcover dan is deze versie de goedkoopste.

BONUS EN GRATIS E-BOOK!

Wil je wel graag lezen maar niet kopen. Dan is dit jouw geluksdag!

Download hier je gratis pdf van Rich Dad Poor Dad


Rijke pa arme pa


“Wat de rijken hun kinderen leren over geld – dat de armen en de middenklasse niet doen”

De Nederlandse versie is bijna 4x zo duur maar wel mega toegankelijk en makkelijk leesbaar. Het is een boek dat je steeds weer oppakt om weer een stukje verder, of random, te lezen. Dat komt mede door het feit dat Kyosaki zichzelf veel en vaak herhaalt. Misschien ben ik zo snel van begrip -;), maar ik raakte soms wat geïrriteerd ‘ik weet het nu wel Robert’. Misschien acht hij die herhalingen nodig om belangrijke inzichten te laten beklijven. Net als reclame. Kan. Dan is ie vergeven.

Ondanks dat, een absolute ‘banger’ van een boek richting jouw financiële vrijheid!

Niet gelezen, is voor altijd gemist. Ik meen het.
Extra aanrader van Kyosaki.

Het cashflow kwadrant, een gids naar financiële vrijheid.
3. De big reset Willem Middelkoop (2014)


Voor wie een niveautje hoger wil of al wat economische achtergrond, kennis en bagage heeft opgedaan in het leven is dit boek een absolute aanrader.

In 2007 schreef Willem Middelkoop in ‘Als de dollar valt’ dat het niet de vraag was óf ons financiële systeem zou instorten, maar wanneer. Het bleken profetische woorden. Eind 2008 waren we slechts een paar uur verwijderd van de complete ineenstorting van ons wereldwijde kredietkaartenhuis. Dit was de crisis hiervoor, de zogenaamde kredietcrisis.

In zijn nieuwste boek, De Big Reset: Gold Wars en het financiële eindspel, beschrijft Middelkoop de historie en problemen van ons huidige financiële systeem en onthult hoe we voor 2020 zullen overgaan naar een nieuw systeem. Goud heeft als enige valuta de afgelopen eeuwen haar koopkracht behouden. Bankiers proberen de vlucht naar goud al tientallen jaren af te remmen maar lijken deze War on Gold nu te verliezen.Als je dit boekt leest dan denk je ‘die Middelkoop is een visionair’. Hoe kon hij meer dan een decennium geleden voorspellen dat we nu aan de rand van de afgrond staan. Dat de grootste depressie sinds de WOII voor de deur staat?’. Toch is het geen glazen bol kijken wat hij deed, maar geeft hij in een heldere uiteenzetting weer waar de financiële schoen al eerder wrong en dat we nu op het onvermijdelijke punt staan om de rekening voor al onze schulden te vereffenen. Geen glazen bol, maar de harde realiteit. Fascinerend voedsel voor je brein dit boek! Willem Middelkoop is oprichter van het Commodity Discovery Fund en publicist. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker en columnist. Hij verwierf landelijke bekendheid als marktcommentator bij RTLZ en als regelmatige gast van "De Wereld Draait Door" en "Pauw & Witteman". Middelkoop waarschuwde in zijn eerste boek "Als de dollar valt" (2007) voor een naderende kredietcrisis. In de jaren er na verschenen "De permanente oliecrisis" (2008) en "Overleef de kredietcrisis" (2009) en "Goud en het geheim van geld" (2012). In totaal verkocht hij meer dan 100.000 exemplaren van zijn boeken.


4. Koop je rijk van Myrthe de Groot (2021)


Beleggen in vastgoed ingewikkeld of alleen voor rijken? Helemaal niet! Myrthe de Groot legt je in ‘Koop je Rijk’ uit hoe gemakkelijk het is om in stenen te beleggen en leert je alle tips & tricks.

Iedereen kan investeren in vastgoed. Je hoeft niet over veel geld te beschikken of overmatig rekentalent. Dat is de boodschap van ‘Koop je Rijk’. Of je beleggen overweegt voor je pensioen, voor extra inkomen of meer zekerheid of vrijheid, vastgoed is een eenvoudige manier om geld voor je te laten ­werken.Ik leerde Myrthe kennen via Instagram. Zo kwam ze in januari 2020, net voordat Covid ons land platlegde, op mijn boeklancering langs. Gewoon, omdat het kon. Omdat Myrthe net zoals ik al vroeg het verlangen had naar financiële vrijheid. Waar zij vroeger met haar moeder langs de voedselbank ging, en een besluit nam dát nooit meer te willen en ik vanuit een armoedesituatie het innerlijke commitment maakte ‘there should be a better way’. In dat besluit vonden we elkaar en werkten we o.a. samen aan de masterclass Geld Verdienen van ons gezamenlijk sprekersbureau A cup of Ambition. Myrthe is een ondernemer puur sang en helpt met haar bedrijf Actief mensen met het opbouwen van een vastgoed portefeuille.

I love deze vrouw! En ook haar boek, wat ze in 3 maanden, in eenzame opsluiting op Bonaire schreef. ‘If you can dream it, you can do it’. Een voorbeeld voor velen!


5. The Money Issue van Hanneke van Onna (2020)

Nee, nu kan mijn eigen boek niet achterblijven en zet ik ‘m met trots in dit rijtje. Ik schreef The Money Issue in eerste instantie om mijn verhaal op papier te hebben. Van leven in grote rijkdom, naar leven in armoede. En de zoektocht naar financiële onafhankelijkheid en vrijheid daarna. Ik had niet als doel om een bestseller te schrijven of om er rijk van te worden. Want het schrijven en uitgeven van een boek in Nederland sowieso geen lucratief businessmodel. Als er maar 5 of 10 mensen mee geholpen zouden zijn, dan is dat pure winst dacht ik.

Anders bleek waar. Financiële onafhankelijkheid en vrijheid bleek een zeer actueel onderwerp en kreeg nog meer urgentie door het aanbreken en houden van de Corona pandemie.
The Money Issue gaat over geld, en toch weer niet.

Wees eens eerlijk, heb jij een van deze dingen weleens gedacht? - Geld maakt niet gelukkig - Mijn geld is op, maar ik koop dat jurkje toch - Ik haat bankzaken, verzekeringen en andere financiële dingen Dan is dit boek voor jou de investering meer dan waard. Bepaalde overtuigingen over geld kunnen een fantastisch leven namelijk behoorlijk in de weg zitten. Of je nu veel geld verdient of weinig, de weg naar financiële vrijheid is er een vol obstakels. Ondernemer Hanneke van Onna heeft alle mogelijke fouten voor je gemaakt in haar leven vol rijkdom en armoede. In dit boek neemt ze je mee op haar reis naar financiële vrijheid en laat ze je aan de hand van tests, to do's en lijstjes een stappenplan doorlopen. Dit geeft je niet alleen een goed gevoel over je portemonnee, maar vooral ook over jezelf!


Als je serieus bent over je weg naar financiële vrijheid begin je hier. Voor jezelf of voor een ander. Lees 1 boek van de lijst. Of 2. Liever 3 of allemaal.

Al deze boeken zijn de bom om te krijgen en te geven.


Heb je nog suggesties voor de lijst?

Ik laat me graag door je inspireren!


En ja, en laat ik dit nog zeggen. Ik verwijs steeds met een knop naar de blauwe bal van bol. Dat doe ik om het jou makkelijk te maken. Het staat je natuurlijk vrij om ergens anders te shoppen. Alle boeken zijn te verkrijgen bij de betere boekhandel, fysiek en/of online. Of anders bestel je bij de boekenwinkel om de hoek, dat doen ze graag voor je!

Comments


bottom of page